Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia frappe po raz n-ty Re: frappe po raz n-ty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: frappe po raz n-ty

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dorota***" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: frappe po raz n-ty
Date: Tue, 17 Jun 2003 21:44:01 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 19
Sender: d...@o...pl@seth.mtnet.com.pl
Message-ID: <bcnr2l$107$1@news.onet.pl>
References: <7...@2...17.239.45>
<3...@s...man.poznan.pl.invalid>
NNTP-Posting-Host: seth.mtnet.com.pl
X-Trace: news.onet.pl 1055879061 1031 217.97.204.252 (17 Jun 2003 19:44:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jun 2003 19:44:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160232
Ukryj nagłówki


> Na wszelki wypadek podaję króciutki opis powstawania frappe, zwanej w
> mojej rodzinie swojsko "frapką" :)
>
> Wysoka szklanka, 2 łyżeczki neski, 2 łyżeczki cukru, odrobina wody.
> Malutkim mikserkiem ubijamy ekspresowo smakowitą piankę, dopełniamy wodą
> mineralną niegazowaną zimną, dodajemy odrobinkę mleka skondensowanego
> (takie dodają w Grecji, może stąd ta oleistość?) lub śmietanki (to już
> mniej ortodoksyjnie), kostkę lub 2 lodu, słomeczkę - i gotowe!
> Pyszności, i smakuje dokładnie tak jak w Atenach na Place...
>
przez krótki czas pracowałam w greckiej restauracji...frappe robiło się tam
tak: 2 ł. neski, trochę wody (ewent. cukru), mikser, do szklanki z lodem,
ewentualnie dodać mleka skondensowanego. U nas robię w takiej przystawce do
koktajli do miksera (dzbanek z nożykiem), na kempingu - w słoiku.

Dorota


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.06 Barbara Czaplicka
23.06 Dorota***
24.06 Bebe1
23.08 misiczka
24.08 Waldemar Filipczak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6