Data: 2002-11-25 10:02:36
Temat: Re: galaretka drobiowa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 24 Nov 2002 22:11:28 +0100, "wania"
<w...@p...onet.pl> wrote:
>
>Użytkownik "Piotr" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
>news:arrdq2$rjc$1@news.onet.pl...
>> Mam na jutro przygotowac galaretke drobiowa (dla 6 osob),
>> niestety jestem laikiem w tej branzy dlatego prosze o pomoc
>> i podanie listy surowcow oraz technologii wykonania.
>>
>> pzdr.
>> Piotr
>>
>>
>robimy wywar (jak na rosół tylko bardziej ostry) kurczaka obrać mięso
>pokroić drobno i w kubeczki jednorazowe listek pietruszki, plasterek jajka
>ugotowanego na twardo groszek konsrwowy kukurydza mięso i zale wmy wywarem
>( wcześniej dodajemy żelatyny do wywaru) i po zabawie.
ja tam robie bez zelatyny...gotowac kurczaka z jarzynami, jak na
rosol. jak kurczak gotowy, znaczy meiso spada kosci, wyjac,
obrac z kosci i skory, koscis wrzucic nazad do sagana z rosolem
i gotowac az plynu bedzue malo (tyle, by zalal mieso , bo jak
bedzie wystawac, to bedzie brzydko wygladac). wlasciwie nie
musisz sie za bardzo znecac nad tym plynem, byleby nie bylo tego
wiadro. wtedy zelatyna niepotrzebna. przecedzic wywar, albo na
misce /polmisku poukladac mieso i rozne dodatki - jak wyzej, albo
w filizankach do zupki/miszeczkach zrobic indywidualne porcje,
jak wyzej.
jak indywidualne porcje to trzeba na talerz wywalic do gory
nogami. jak nie chce wyjsc, to albo na sekunde zanurzyc miseczke
w goracej wodzie (wtedy sie odrobina galaretki rozpusci) i
odejdzie zgrabnie od brzegow miseczki i w ogole wylezie, albo
noizem pomerdac wzdluz bokow naczynia. jak w komunalnej
misie/polmisku - to przystroic trzeba od wierzchu i kazdy sobie
nabiera ile chce.
rosol wywar musi byc w miare slony, inaczej bedzie mdle. podawac
z czastkami cytryny.
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|