Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: galaretowata nalewka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: galaretowata nalewka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2013-02-02 16:08:54

Temat: Re: galaretowata nalewka
Od: "Dirko" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krycha_net" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:keghig$6g9$1@mx1.internetia.pl...

Hejka.

> Czy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
> konsystencji rzadkiej galaretki?

Mnie się zdarzyło. Szczególnie podatny jest sok z czarnej porzeczki.

> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni płynem
> ciekłym.
> Co z tym zrobić?
>
Przecedzić przez młyńską gazę.
Pozdrawiam żelowo Ja...cki





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2013-02-03 14:33:33

Temat: Re: galaretowata nalewka
Od: Krycha_net <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-02-02 17:08, Dirko pisze:
(...)
>> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
>> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
>> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
>> płynem ciekłym.
>> Co z tym zrobić?
>>
> Przecedzić przez młyńską gazę.
> Pozdrawiam żelowo Ja...cki

Próbowałam przez sitko, ale zostawało na nim zbyt dużo
i blokowało przepływanie następnej warstwy.
Nie wchodzi w rachubę, za duże straty.
Wlałam do litrowych butelek po "Kubusiach" i schowałam.
Zobaczę co będzie, gdy kiedyś sobie o tych butelkach przypomnę.
W najgorszej sytuacji będę podawała w szerokich kieliszkach i do tego
łyżeczki. ;-)

Pozdrawiam Krycha.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2013-02-03 22:45:21

Temat: Re: galaretowata nalewka
Od: Marek K <m...@P...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-02-03 15:33, Krycha_net pisze:

> Próbowałam przez sitko, ale zostawało na nim zbyt dużo
> i blokowało przepływanie następnej warstwy.
> Nie wchodzi w rachubę, za duże straty.

Ja bym użył starej sokowirówki, takiej z prostym sitem która nie wyrzuca
sama startych warzyw. Na sicie ułożyć trzeba gazę młyńska (na mokro jest
łatwiej) i użyć sokowirówki jako filtra odśrodkowego.
Problem strat i blokowania znika.
Kiedyś wykonałem taką kombinację do filtrowania soku z jabłek ścieranego
na sokowirówce ze skośnym sitem, zamiast gazy użyłem płótna bawełnianego
- sok praktycznie klarowny wylatywał :)

--
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: galaretowata nalewka
Re: galaretowata nalewka
galaretowata nalewka
matowienie patelni teflonowej
Tego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »