« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-02-01 18:56:06
Temat: galaretowata nalewkaCzy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
konsystencji rzadkiej galaretki?
Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
płynem ciekłym.
Co z tym zrobić?
Pozdrawiam Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-02-01 20:48:46
Temat: Re: galaretowata nalewkaDnia Fri, 01 Feb 2013 19:56:06 +0100, Krycha_net napisał(a):
> Czy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
> konsystencji rzadkiej galaretki?
> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
> płynem ciekłym.
> Co z tym zrobić?
Witam
Czyżby pektyny zawarte w owocach? Może dodanie świeżego soku z kiwi lub
ananas pomoże ale równocześnie zmieni smak.
Aczkolwiek nie jestem pewien czy związek występujący w tych owocach nie
działa tylko na białka.
Za wikipedią:
"Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych
warunkach"
Pamiętam że w tej kwestii było napisane w książce "Gotowanie dla geeków"
ale teraz nie pamiętam co dokładnie.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-02-20 03:32:24
Temat: Re:galaretowata nalewkaKrycha_net <k...@p...onet.pl> Wrote in message:
> Czy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
> konsystencji rzadkiej galaretki?
> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
> płynem ciekłym.
> Co z tym zrobić?
>
> Pozdrawiam Krycha.
>
--
Marsjasz
----Android NewsGroup Reader----
http://www.piaohong.tk/newsgroup
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-02-20 03:32:43
Temat: Re:galaretowata nalewkaKrycha_net <k...@p...onet.pl> Wrote in message:
> Czy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
> konsystencji rzadkiej galaretki?
> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
> płynem ciekłym.
> Co z tym zrobić?
>
> Pozdrawiam Krycha.
>
gjj
--
Marsjasz
----Android NewsGroup Reader----
http://www.piaohong.tk/newsgroup
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |