Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!eternal-september.org!feeder.eternal-septe
mber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Pszemol <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gdzi kupię gluten w proszku?
Date: Thu, 5 Mar 2015 19:24:32 +0000 (UTC)
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 41
Message-ID: <mdaahg$l73$2@dont-email.me>
References: <md5keh$olj$1@dont-email.me> <md7psq$v7e$1@dont-email.me>
<xsYJw.100024$cb6.35944@fe46.am1>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Thu, 5 Mar 2015 19:24:32 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1994bdb5bd80e240abe214e509b0f7dd";
logging-data="21731";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19Q14ZDCGstr28j2aeKlTkH"
User-Agent: NewsTap/4.0.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:tR9AaXae3RDkSH3znf1jIzyBszE=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362973
Ukryj nagłówki
Hans Kloß <d...@i...pl> wrote:
> "Pszemol" <P...@P...com> schrieb im Newsbeitrag
news:md7psq$v7e$1@dont-email.me...
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote:
>>> http://weekendloafer.com/2011/09/05/pain-au-levain-a
ux-grains-melanges/
>>> Wygląda wybornie... ciekawe jak mi wyjdzie ;-)
>>
>> Skompletowałem już prawie wszystkie składniki przed weekendowym pieczeniem
>> z wyjątkiem jednego:
>>
>> "30 g gluten du blé"
>>
>> Z francuskiego jestem noga, ale Google mi podpowiada że to pszeniczny
>> gluten...
>>
>> Co to za czort? Kto to sprzedaje? I w jakiej formie?
>>
>> Czy tego szukać w puszkach na półkach z proteinami owsianymi lub sojowymi
>> dla sportowców?
>>
>> Czy gdzieś na półce z torebkami z pszeniczną mąką?
>>
>> Nikt tego nie widział!
>> Pytałem nawet panienkę w sklepie to popatrzyła na mnie wystraszona z > dużymi
>> oczkami jak bym szukał trucizny jakiejś i nie pomogło tłumaczenie że
>> przepis na gleb o to woła...
>> Zaprowadziła mnie jak niegroźnego wariata do miejsca w sklepie gdzie mieli
>> całą ścianę wyłożoną od góry do dołu produktami BEZglutenowymi :-)))
>
> A tu mają http://www.evergreen.pl/gluten-pszenny-seitan-p-707.
html
To co znalazłeś to jest chyba coś podobnego do sojowego tofu... Dobrze
zgaduję?
Ja znalazłem w innym lokalnym sklepie gluten "w proszku", a właściwie jest
to rodzaj mąki pszennej o dużej (75-80% protein) zawartości glutenu.
Ponieważ już to kupiłem to spróbuję dać 30 gram tej mąki i zobaczymy co
wyjdzie.
Ale dzięki za odszukanie takiej ciekawej wersji, że tak powiem "twarogowej"
:-) Widzę, że popularny składnik dań w azjatyckiej kuchni, podobnie jak
tofu.
|