Data: 2015-03-06 00:51:57
Temat: Re: gdzi kupię gluten w proszku?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 5 Mar 2015 23:44:42 +0100, Hans Kloß napisał(a):
> "Pszemol" <P...@P...com> schrieb im Newsbeitrag
> news:mdaahg$l73$2@dont-email.me...
>> Hans Kloß <d...@i...pl> wrote:
>>> "Pszemol" <P...@P...com> schrieb im Newsbeitrag
>>> news:md7psq$v7e$1@dont-email.me...
>>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote:
>>>>> http://weekendloafer.com/2011/09/05/pain-au-levain-a
ux-grains-melanges/
>>>>> Wygląda wybornie... ciekawe jak mi wyjdzie ;-)
>>>>
>>>> Skompletowałem już prawie wszystkie składniki przed weekendowym
>>>> pieczeniem
>>>> z wyjątkiem jednego:
>>>>
>>>> "30 g gluten du blé"
>>>>
>>>> Z francuskiego jestem noga, ale Google mi podpowiada że to pszeniczny
>>>> gluten...
>>>>
>>>> Co to za czort? Kto to sprzedaje? I w jakiej formie?
>>>>
>>>> Czy tego szukać w puszkach na półkach z proteinami owsianymi lub
>>>> sojowymi
>>>> dla sportowców?
>>>>
>>>> Czy gdzieś na półce z torebkami z pszeniczną mąką?
>>>>
>>>> Nikt tego nie widział!
>>>> Pytałem nawet panienkę w sklepie to popatrzyła na mnie wystraszona z >
>>>> dużymi
>>>> oczkami jak bym szukał trucizny jakiejś i nie pomogło tłumaczenie że
>>>> przepis na gleb o to woła...
>>>> Zaprowadziła mnie jak niegroźnego wariata do miejsca w sklepie gdzie
>>>> mieli
>>>> całą ścianę wyłożoną od góry do dołu produktami BEZglutenowymi :-)))
>>>
>>> A tu mają http://www.evergreen.pl/gluten-pszenny-seitan-p-707.
html
>>
>> To co znalazłeś to jest chyba coś podobnego do sojowego tofu... Dobrze
>> zgaduję?
>>
>> Ja znalazłem w innym lokalnym sklepie gluten "w proszku", a właściwie jest
>> to rodzaj mąki pszennej o dużej (75-80% protein) zawartości glutenu.
>> Ponieważ już to kupiłem to spróbuję dać 30 gram tej mąki i zobaczymy co
>> wyjdzie.
>>
>> Ale dzięki za odszukanie takiej ciekawej wersji, że tak powiem
>> "twarogowej"
>> :-) Widzę, że popularny składnik dań w azjatyckiej kuchni, podobnie jak
>> tofu.
>
> Jakoś z tofu OMG to nie ma nic wspólnego. Przecież to czysty Pszenny Gluten.
> Dokłądnie to, czego szuakłeś czyli - "gluten du blé"
Seitan.
http://wegetarianka.blox.pl/2012/02/ROLADKI-Z-SEITAN
U-Z-KISZONYMI-OGORKAMI.html
PS. Faworki źle wychodzą z mąki wysokoglutenowej - ciasto się ciągnie przy
wałkowaniu, a potem wraca niemal do stanu pierwotnego.
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|