« poprzedni wątek | następny wątek » |
171. Data: 2016-01-17 22:58:46
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)ale za jakim przeproszeniem? ...
Kupiłam na raz 2 butelki z tą samą datą przydatności (może były z jednego
'miotu' może nie ..) - jeden był ok, (po ok tygodniu otwierałam następny -
był zdecydowanie 'passe').
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:5696a8c7$0$22836$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 13.01.2016 o 14:28, yapann pisze:
>> ale o dziwo jeden skwaśniał mi (w lodówce, nieotwarty, po kilku
>> tygodniach - ale ze 2 mce (mniej więcej) przed datą ważności)
>
> A za przeproszeniem - jaki był bezpośrednio po zakupie?
>
> Ewa
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
172. Data: 2016-01-17 23:02:57
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu 17.01.2016 o 22:58, yapann pisze:
> ale za jakim przeproszeniem? ...
>
> Kupiłam na raz 2 butelki z tą samą datą przydatności (może były z
> jednego 'miotu' może nie ..) - jeden był ok, (po ok tygodniu
> otwierałam następny - był zdecydowanie 'passe').
Skoro ten drugi skwaśniał, to zastanawiam się, jaki był ten pierwszy...
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
173. Data: 2016-01-17 23:16:44
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu wtorek, 1 grudnia 2015 08:21:19 UTC+1 użytkownik Pszemol napisał:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
> > Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
> >
> >>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
> >>> harakiri każdej komóre z osobna.
> >
> > W przemysłowych mrożonkach nie robią.
> > Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
>
> A w jaki to sposób blanszowanie wpływa na
> powstawanie kryształów w czasie mrożenia?
O masz, no... Wciąż musze Ci tłumaczyć podstawy. Ech...
Otóż: blanszowanie to krótkie działanie wysokiej temperatury na komórki roślinne, z
następującym szybkim oziębieniem po. Ma ono na celu dezaktywację enzymów komórkowych.
Które to enzymy działałyby cały czas, także w zamrożonej już komórce, samo-trawiąc
jej ścianę komórkową.
Która to ściana przez to zostałaby osłabiona mechanicznie.
A przez to o wiele łatwiej rozerwana przez kryształy lodu.
A tak rozerwana nie jest.
Przy czym trzeba wspomnieć o tym, że przemysłowe zamrażanie (w odróżnieniu od
domowego) jest (dzięki odpowiedniej technologii i o wiele niższej temp.) na tyle
szybkie, że owe kryształy lodu są o wiele mniejsze, no i nie zdążają z rozsadzaniem
zanim całość zamarznie.
Poniał?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
174. Data: 2016-01-17 23:19:03
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu środa, 25 listopada 2015 22:40:55 UTC+1 użytkownik Trefniś napisał:
> W dniu .11.2015 o 21:42 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
> >>
> >>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
> >>>> harakiri każdej komóre z osobna.
> >>
> >> W przemysłowych mrożonkach nie robią.
> > < Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
> >
> > A w jaki to sposób blanszowanie pomaga przy mrożeniu
> > i zapobiega pękaniu komórek? Czy wiesz co to blanszowanie?
>
> Pszemol, poczytaj sobie w sieci!
> Na przykład:
>
> https://zakochanewzupach.pl/jak-mrozic-warzywa-na-zi
mowe-zupy/
>
> Czy _wszystkie_ Twoje wątpliwości musi rozwiewać Ikselka?
>
Przymusu nie ma, ale żal nie-nauczać, zwłaszcza kiedy sami proszą;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
175. Data: 2016-01-17 23:20:09
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu niedziela, 17 stycznia 2016 23:03:11 UTC+1 użytkownik FEniks napisał:
> W dniu 17.01.2016 o 22:58, yapann pisze:
> > ale za jakim przeproszeniem? ...
> >
> > Kupiłam na raz 2 butelki z tą samą datą przydatności (może były z
> > jednego 'miotu' może nie ..) - jeden był ok, (po ok tygodniu
> > otwierałam następny - był zdecydowanie 'passe').
>
> Skoro ten drugi skwaśniał, to zastanawiam się, jaki był ten pierwszy...
>
Kiszony :-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
176. Data: 2016-01-17 23:22:23
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu środa, 13 stycznia 2016 14:28:40 UTC+1 użytkownik yapann napisał:
> [wątek się tak rozdął, że będę kontynuować w dowolnym miejscu]:
>
> tak dla potomnych, po pewnym czasie narkoptyzowania się sokami z kaouchy -
> testowasłam prócz Cymesa dwóch producentów:
> - "Gand-M": http://www.gand-m.com/produkt.php?strona1=sok_z_kapu
sty (sok
> dostępny np. w Wawie na hali). Jest OK ale nie jest tak kwaśny
> - "SaTAN" :) (oczywiście chodzi o "STAN") sok "KACUŚ" - nieststy w plastiku,
> ale pysznie kwaśny że miło pyska wywija (GandM taki kwaśny nie jest) - ale o
> dziwo jeden skwaśniał mi (w lodówce, nieotwarty, po kilku tygodniach
Znaczy - zaoctował (vide: fermentacja octowa):-)
Bo (u)kwaszenie (vide: fermentacja mlekowa) to on zaliczył w procesie produkcji :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |