Data: 2001-09-16 00:09:44
Temat: Re: gdzie zapiekanka z czerwona soczewica
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Hej ludziska i ludzinie,
>
> przed paroma dniami był tu przepis na zapiekankę z czerwoną soczewicą.
> Nie mogę go znaleźć. Pomocy!!
>
> Waldek
czy ci chodzilo o ponizszy przepis?
Sprawdzona zapiekanka z czerwona soczewica
Te zapiekanke robie czesto, I zawsze sie udaje. Sklada sie ona z trzech
warstw ? warzyw, czerwonej soczewicy I chrupkiego wierzchu serowego
(mmm? crunchy, mowi moj mily).
Skladniki warstwy spodniej: (ja robie ?na oko? ale podaje proporcje z
przepisu)
Brokuly 185g
2 duze marchwie razem 250g
1 duza pora 400g
1 czerwona papryka 250g
3 zucchini 250 g
2 zabki czosnku
oliwa
Skladniki warstwy srodkowej:
Pomidory Roma 500g (maja wiecej miazszu)
Czerwona soczewica 250g
1 szklanka rosolu (z kostki)
sol
Tabasco (do smaku)
Skladniki warstwy wierzchniej
Cheddar, utarty, 75g (moze byc wiecej, dla milosnikow sera :-)
Bulka tarta 60g (ale ja uzywam pokruszonych krakersow ? dodaja smaku)
1. Zmiksowac pomidory na grubo. Wrzucic do rondla, dodac rosol I soczewice,
gotowac do miekkosci, na koncu posolic I dodac Tabasco. W miedzyczasie
2. Rozgrzac piekarnik
3. W duzym, ciezkim rondlu albo woku rozgrzac dobrze olej. Dodac pokrojone
skladniki warstwy spodniej (jarzynki) ? najpierw brokuly, marchew I pore,
smazyc 3 minuty mieszajac. Potem dodac papryke, czosnek I zucchini, smazyc
jeszcze przez 3 minuty, ciagle mieszajac.
4. Przelozyc jarzyny do ogniotrwalej foremki, na wierzch wlac soczewice, na
wierzch utarty ser wymieszany z okruszkami. Utuptac.
5. Piec przez okolo 30 minut, az ser zbrazowieje I zrobi sie chrupki. W
przepisie pisze, zeby jesc z ryzem, ale my zwykle jemy samo. Zwykle tez
podwajam proporcje, I jemy to 2 dni.
6. Smacznego!
Autor: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Data: 10 wrzesnia 2001 15:08:35
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|