Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gęsi pipek
Date: Sat, 7 Feb 2015 22:54:34 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 45
Message-ID: <mb61it$862$1@node1.news.atman.pl>
References: <54d636ab$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<mb5v74$5k8$1@node1.news.atman.pl>
<54d683f6$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-66-135-53.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1423346077 8386 89.66.135.53 (7 Feb 2015 21:54:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Feb 2015 21:54:37 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <54d683f6$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
X-Antivirus: avast! (VPS 150207-1, 2015-02-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360764
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:54d683f6$0$2186$6...@n...neostrada
.pl...
Dnia 2015-02-07 22:14, obywatel Stefan uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:54d636ab$0$2186$6...@n...neostrada
.pl...
>
> Robiony tak mniej więcej wedle tego przepisu:
> http://ugotuj.to/ugotuj/44359072/gesi+pipek/p/
>
> Czy trzeba to jeszcze zapiekać?
> Wyduszone samo w sobie jest mniamniuśne.
> *******************************
> Swego czasu byłem w polskiej wsi w okolicach Trok, tam ugoszczono mnie
> tamtejszym gęsim pipkiem. Była to nadziewana kaszą, mięsem i przyprawami
> gesia szyja (naturalnie sama skóra) i pieczona na chrupko. Jakem
> Galicjusz i dla mnie gesi pipek (podawany na Kazimierzu) to duszone i
> zapiekane żoładki, tak tamten gęsi pipek wstrząsnął moimi kubkami.
> Rewelacja, na ciepło i na zimno, pod swojski napitek... Parę razy
> próbowałem to odtworzyć w domowej kuchni, ale to nie było to...
Pipka z szyjki nie zrobię, bo nie mam na podorędziu gęsiej szyjki (mam
co najwyżej qrzą, ale i ona na razie nie do nadziewania).
Ad meritum - co daje kazimierskim pipkom owo zapiekanie?
************************************
Hm, co knajpka to nieco inny smak i (chyba) nieco inny sposób przyrządzania.
Np. jakiś czas temu w Arielu (po prawej - kto był na Szerokiej, to wie o co
chodzi) żołądki były obgotowywane, potem obsmażane i duszone z cebulką itp.
Potem cała kokilka zapiekana na lekką skórkę na wierzchu, coś podobnego do
"skórki" na zapiekanych flaczkach... Nie za bardzo chcą szczegóły ujawniać.
Podejrzałem menu w Arielu i maja w karcie gęsie szyjki nadziewane
wątróbkami, Ciekawe, chyba trzeba będzie zajrzeć, wyglądają podniecająco :)
Gęsi pipek tez jest...
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|