Data: 2005-03-12 00:39:33
Temat: Re: głupi problem!
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sylwia S. wrote:
> Witam!
>
> Muszę po raz pierwszy sama przygotować Wielkanoc i tutaj proszę Was o pomoc
> co mam podać w Wielakanoc (oprócz jajek oczywiście) i w Poniedziałek
> wielkanocny domownikom?
>
> Pozdro
>
> Sylwia
>
>
Tradycyjny polski wielkanocny stol jest zastawiony zimnymi potrawami,
ktore je sie przez caly dzien, zaczynajac od poznego sniadania. W
niektorych domach na poczatek podaje sie zur lub barsz na szynce.
A na stole:
Biala kielbasa, wiejska kielbasa, pieczony schab, pieczona szynka,
cielece parowki, mieso w galarecie - to niektore z miesnych dan, do
ktorych konieczne sa dodatki, jak np. chrzan ze smietana, cwikla z
chrzanem, majonez domowej roboty, swieze maslo, jajka na twardo, salatki
warzywne, grzyby marynowane, korniszony. Nastepnie desery, jak np.
mazurki, baby drozdzowe, tort bezowy, i ozdoby, jak pisanki, talerzyk z
rosnaca pszenica a na niej maslo uformowane w ksztalcie jagniecia, z
ziarnkami pieprzu jako oczy, bazie w wazonie, barwinek czy inne
zielonosci na serwecie, kwitnace cebulki krokusow czy hiacyntow w
doniczkach. Koniecznie koszyk ze swieconka.
Co jeszcze? wiecej grzechow nie pamietam.
Jak wiadomo, Wielkanoc wypada w rozne dni. Latwo to obliczyc, wiedzac ze
wypada w pierwsza niedziele po pierwszej pelni ksiezyca po wiosennym
zrownaniu (21 marca). Proste, prawda? poniewaz co roku pelnia wypada w
inny dzien, stad Wielkanoc moze byc od 22 marca do 25 kwietnia.
Wielkanoc jest obchodzona w tym samym czasie, co dawne poganskie
festiwale wiosenne pod egida bogini urodzaju, Eastre. Symbolem tej
bogini byl zajac, stad nagminne uzywanie tej symboliki w dzisiejszym
okresie wielkanocnym. Swietowanie wiosny, odrodzenia zycia, nowego
urodzaju towarzyszy ludziom od tysiecy lat. Tej poganskiej symboliki
mozna sie dopatrzyc rowniez w tradycji pisanek - dekorowanie jajek w
okresie festiwalu wiosennego to zwyczaj kontynuowany od tysiecy lat, jak
rowniez dzielenie sie jajkiem przy wielkanocnym stole jest zwyczajem
starym pochodzacym zapewne z Rzymu, gdzie wszelkie uczty zaczynaly sie
od jajka a konczyly na jablku, stad powiedzenie " Ab ovo usque ad mala"
- od poczatku do konca.
Stad pomysl, ze moze by zakonczyc uczte wielkanocna jablkiem pocietym na
takie same kawalki, jak jajko na poczatku?
Magdalena Bassett
|