Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!newsfeed00.s
ul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsrouter.chello.at!news
.chello.at!not-for-mail
From: "Iwona Malek" <i...@c...at>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9k8lb2$mhn$1@news.tpi.pl> <9k8li0$o8u$1@news.tpi.pl>
<8IR97.225486$Ob3.6586249@news.chello.at> <9k8rrm$344$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: głupie i proste pytanie w sprawie ciast
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Message-ID: <rBS97.226690$Ob3.6612401@news.chello.at>
Date: Wed, 01 Aug 2001 12:28:07 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.34.155.82
X-Complaints-To: a...@n...chello.at
X-Trace: news.chello.at 996668887 195.34.155.82 (Wed, 01 Aug 2001 14:28:07 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 01 Aug 2001 14:28:07 MET DST
Organization: Customers chello Austria
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60741
Ukryj nagłówki
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9k8rrm$344$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Iwona Malek" <i...@c...at> napisał w wiadomości
> news:8IR97.225486$Ob3.6586249@news.chello.at...
> > a mozna przepisik na owego Dziada co siedzi w piekarniku
>
> Najpierw formalności. To ciasto pochodzi z archiwum grupy i stanowiło
pewną
> sezonową atrakcję.
>
> 2szkl. mąki
> 1i 1/2 szklanki cukru
> niepełna szkalnka oleju
> 4jaja
> 1szklanka posiekanych orzechów
> 2 duże starte jabłka ( takie przecierane) nie miałam dodałam 2 łyżki musu
> jabłkowego ze słoika.
> 1 i tu problem napisałam głupio w zeszycie "stołowa" łyżeczka ( wsypałam
do
> ciasta łyżeczkę z czubem) sody
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 1 łyżeczka cynamonu
> 1 łyżeczka kakao.
> ( dodałam jeszcze troche rodzynek namoczonych i cukier waniliowy.)
>
> Dobrze połaczyć wszystkie składniki w np. malakserze (mikserem) i na
koniec
> dodać orzechy i rodzynki. Wlać do keksowej formy posmarowanej tłuszczem i
> mąką. Piec w 180C przez 40 minut ( a tak w rzeczywistości aż będzie
> wyglądało jak piernik i patyczek suchy).
> Wyszło bardzo piękne i piernikowe. ( Ostrożnie z proszkiem bo to on chyba
> wywołuje u wrażliwych pieczenie)
>
> AgataW.
>
Hmmm brzmi ciekawie, zapisalam sobie i zapewne niedlugo w domku bedzie
pachnialo Dziadem:))))
Kaczucha
|