From: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl> <0...@p...pl>
Subject: Re: gnocchi po rzymsku
Date: Wed, 16 Jan 2002 22:21:27 +0100
Lines: 27
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
Message-ID: <3c45ee83$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1011216003 host-217-74.tele2.pl (16 Jan 2002 22:20:03 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92269
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02011621474259@polnews.pl...
> ja chce!!!!!
> a jaka to ksiazeczka???
>
> Monika
> --
To wlasnie ta Le Cordon bleu. ok podaje ci przepisik:
Nagrzac piekarnik do 180 stopni. W zaroodpornym naczyniu na masle usmazyc 60
g boczku pokrojonego w koske na zlocisto. Dodac 1 posiekana cebule i 1
posiekana marchewke, smazyc 3 min. Wymieszac z 2 lyzkami koncentyratu pom.,
oproszyc maka i na ogniu mieszac kilka minut az maka zniknie. Dodac 500 g
pomidorow bez skory i zestaw ziol, czosnek ismazyc 5 minut, mieszajac. Potem
polaczyc z rosolem (500 ml), przykryc i zapiekac godzine. Przcedzic potem do
czystego rondla i wyrzucic kawalki warzyw. Znow na ogien i zebrac szumowine.
Wolno gotowac na wolnym ogniu 20 minut az sos zacznie sie kleic do spodu
lyzki. Doprawic.
Teraz gnocchi: w rondluz agotowac 500 ml mleka z 60 g masla. dodac 30 g maki
i 150 g grysiku lub kaszki manny i podgrzewac. Masa ma odchodzic od scianek.
zdjac z ognia, dodac 2 lyzki gestej smietany, jajko, 2 zoltka i 2 lyski
startego parmezanu, wymieszac na gladko. Doprawic do smaku i na blasze
ulozyc wartswe grubosci 1 cm. Schladzac potem 30 minut i pociac na krazki
wilgotnym nozem. W zaroodoprnym naczyniu skropic stopionym maslem i posypac
parmezanem. zapiekac 20 minut a potem polac sosem.No i tyle. K
|