Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tp
internet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Izabela Kopij <i...@l...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gołąbki
Date: Tue, 19 Aug 2003 09:29:05 +0200
Organization: Wydawnictwo Software
Lines: 26
Message-ID: <bhsjfh$1jj$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bhsg6o$fk3$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@l...com.pl
NNTP-Posting-Host: software.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1061278001 1651 217.11.133.22 (19 Aug 2003 07:26:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Aug 2003 07:26:41 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170383
Ukryj nagłówki
kac napisał:
> Tam gdzieś poniżej leci temat kapusty na gołąbki, ale ja chciałem
> poruszyć temat farszu do tejże kapusty. Jak go robicie a może przede
> wszystkim z czego go robicie?
>
> Swego czasu robiłem taki farsz z ryżu i usmażonych warzyw (musza być
> usmażone bo inaczej nie mają smaku) i był przepyszny. Macie jakieś
> inne pomysły?
ja robie tak:
miesko mielone, ugotowany ryz, usmazona cebulka (na bardzo blady kolor,
wrecz zeszklona) sol pieprz. mieszam dokladnie i dodaje wiecej soli badz
piepszu - nalezy pamietac, ze farsz powinien byc bardziej slony -- jesli
nie bedzie, to gotowe golabki beda nie slone. jak juz mam farsz, zawijam w
kapuste, wkladam do brytfanki (naczynia zaroodpornego) dolewam ciut wody,
tluszczyk i do piekarnika, ok 150 stopni przez 2-3 godzinki, az calosc sie
upiecze -- kapusta bedzie miekka, a miesko nie bedzie surowe. do tego
osobno robie sosik pomidorowy ze smietana i do jedzenia. chociaz pierwsze
pieczone golabki sa pyszne i bez sosiku:)
Izza
--
*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*
redaktor Izabela Kopij
e-mail i...@l...com.pl
Magazyn Linux+, ul. Konstruktorska 6, Warszawa
|