Data: 2003-08-19 07:29:05
Temat: Re: gołąbki
Od: Izabela Kopij <i...@l...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kac napisał:
> Tam gdzieś poniżej leci temat kapusty na gołąbki, ale ja chciałem
> poruszyć temat farszu do tejże kapusty. Jak go robicie a może przede
> wszystkim z czego go robicie?
>
> Swego czasu robiłem taki farsz z ryżu i usmażonych warzyw (musza być
> usmażone bo inaczej nie mają smaku) i był przepyszny. Macie jakieś
> inne pomysły?
ja robie tak:
miesko mielone, ugotowany ryz, usmazona cebulka (na bardzo blady kolor,
wrecz zeszklona) sol pieprz. mieszam dokladnie i dodaje wiecej soli badz
piepszu - nalezy pamietac, ze farsz powinien byc bardziej slony -- jesli
nie bedzie, to gotowe golabki beda nie slone. jak juz mam farsz, zawijam w
kapuste, wkladam do brytfanki (naczynia zaroodpornego) dolewam ciut wody,
tluszczyk i do piekarnika, ok 150 stopni przez 2-3 godzinki, az calosc sie
upiecze -- kapusta bedzie miekka, a miesko nie bedzie surowe. do tego
osobno robie sosik pomidorowy ze smietana i do jedzenia. chociaz pierwsze
pieczone golabki sa pyszne i bez sosiku:)
Izza
--
*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*
redaktor Izabela Kopij
e-mail i...@l...com.pl
Magazyn Linux+, ul. Konstruktorska 6, Warszawa
|