Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Tapta" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gołabki
Date: 26 Oct 2007 22:54:33 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 40
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <ffs1p0$jcb$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1193432073 20122 213.180.130.18 (26 Oct 2007 20:54:33
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Oct 2007 20:54:33 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 79.185.20.177, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR
2.0.50727)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304591
Ukryj nagłówki
>
> "Jenni" <k...@z...pl> wrote in message
> news:ffr3t8$due$1@news.onet.pl...
> > Witam
> >
> > Czy ktoś ma przepis na DOMOWE gołabki w sosie pomidorowym.... ?
> > Uwielbiam jesc, ale pora na nauke ugotowanie tego, a nie mam pojecia jak
> > sie do tego zabrac...
> >
> > Pozdrawiam
> > jenni
>
> Kupić głowę kapusty, ryż, mięso (moze być mielone), cebulę, koncentrat
> pomidorowy, przyprawy. Zewnętrzne liście odciąć, wymyć i włozyc do rondla na
> dno polane olejem - na nich będą układane gołąbki. Głowę kapusty włożyć do
> garnka z wrzątkiem - obrywac zmiękłe liście ostrożnie aby ich nie
> porozrywać. Resztę główki wyjąć - siekana przyda się do innych potraw.
> Przygotować farsz z ryżu, mięsa, podsmażonej cebuli i przypraw (farsz może
> być tylko mięsny - podaje się takie gołąbki do ziemniaków lub kaszy),
> nakładać na zblanszowane liście z odkrojonymi grubszymi żyłami i zawijać,
> zwinięte układać w rondlu. Po wypełnieniu zalać bulionem - może być z
> kostki, na wierzchu ułożyć pozostałe liście. Wstawić do piekarnika i dusić
> na wolnym ogniu...
> Osobno przygotować sos pomidorowy. Równie smaczny jest sos grzybowy, czy
> cebulowy.
>
>
Ja robię w ten sposób, że kapustę przygotowuję wieczorem. Z kapusty wycinam
głąb i całą kapustę wkładam do gara z wrzatkiem do przykrycia. Nie gotuję,
tylko zostawiam w garnku do rana. Rano wszystkie liście będą miękkie, a
kapusta zimna i nie grozi poparzeniem palców. Po wyjęciu z wody, wszystkie
liście dają się łatwo zdjąc. Potem trzeba ściąc grube nerwy z każdego liścia i
dodatkowo rozbic tłuczkiem do mięsa. W tak przygotowane liście można nakladac
farsz. Najmniejsze liście ze środka kapusty tnę w kostkę i wykładam nimi dno
garnka. Na tym układam gołąbki.
Tapta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|