Data: 2007-10-26 20:54:33
Temat: Re: gołabki
Od: "Tapta" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> "Jenni" <k...@z...pl> wrote in message
> news:ffr3t8$due$1@news.onet.pl...
> > Witam
> >
> > Czy ktoś ma przepis na DOMOWE gołabki w sosie pomidorowym.... ?
> > Uwielbiam jesc, ale pora na nauke ugotowanie tego, a nie mam pojecia jak
> > sie do tego zabrac...
> >
> > Pozdrawiam
> > jenni
>
> Kupić głowę kapusty, ryż, mięso (moze być mielone), cebulę, koncentrat
> pomidorowy, przyprawy. Zewnętrzne liście odciąć, wymyć i włozyc do rondla na
> dno polane olejem - na nich będą układane gołąbki. Głowę kapusty włożyć do
> garnka z wrzątkiem - obrywac zmiękłe liście ostrożnie aby ich nie
> porozrywać. Resztę główki wyjąć - siekana przyda się do innych potraw.
> Przygotować farsz z ryżu, mięsa, podsmażonej cebuli i przypraw (farsz może
> być tylko mięsny - podaje się takie gołąbki do ziemniaków lub kaszy),
> nakładać na zblanszowane liście z odkrojonymi grubszymi żyłami i zawijać,
> zwinięte układać w rondlu. Po wypełnieniu zalać bulionem - może być z
> kostki, na wierzchu ułożyć pozostałe liście. Wstawić do piekarnika i dusić
> na wolnym ogniu...
> Osobno przygotować sos pomidorowy. Równie smaczny jest sos grzybowy, czy
> cebulowy.
>
>
Ja robię w ten sposób, że kapustę przygotowuję wieczorem. Z kapusty wycinam
głąb i całą kapustę wkładam do gara z wrzatkiem do przykrycia. Nie gotuję,
tylko zostawiam w garnku do rana. Rano wszystkie liście będą miękkie, a
kapusta zimna i nie grozi poparzeniem palców. Po wyjęciu z wody, wszystkie
liście dają się łatwo zdjąc. Potem trzeba ściąc grube nerwy z każdego liścia i
dodatkowo rozbic tłuczkiem do mięsa. W tak przygotowane liście można nakladac
farsz. Najmniejsze liście ze środka kapusty tnę w kostkę i wykładam nimi dno
garnka. Na tym układam gołąbki.
Tapta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|