Data: 2004-12-13 10:30:17
Temat: Re: gołąbki makłowicz? kiszona glowka kapusty
Od: "Luiza" <d...@a...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
> pamietam ze swego czasu pan maklowicz w jednym ze swoich odcinkow
pokazywal
> golabki,jedyne co pamietam to ze byly one z kiszonej główki kapusty z 3ma
rodzajami
> miesa czy ktos ma przepis i moze go zdradzic ? :-)
> prosze :-)
>
> pozdr
> wojtek
Kapusta nadziewana po debreczyńsku
Kategoria:
dania główne
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 główka kiszonej kapusty w całości
po 15 dag wołowiny, wieprzowiny i cielęciny
10 dag ryżu
2 cebule
2 świeże papryki
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka papryki w proszku
1 jajko
5 dag bekonu lub wędzonej słoniny
2 debreczyńskie kiełbaski
2 łyżki smalcu lub olej
kwaśna i słodka śmietana
kminek
majeranek
sól i pieprz
Plan:
Mięso zemleć i bekon w maszynce.
Pokroić słoninę w kostkę idodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na
patelni na złoto. Dodać wszystko z patelni do mięsa.
Do mięsa dodać przelany wodą ryż, paprykę słodką w proszku, majeranek,
sól, pieprz i zgnieciony czosnek.
Wszystko dokładnie wyrobić .Z liści kapusty odciąć twarde części.
Mięso zawinąć w liście kapusty.
W garnku zrumienić cebule, dodać trochę papryki i trochę kiszonej
kapusty. Ułożyć w garnku warstwę gołąbków.
Włożyć warstwę kiszonej kapusty.
W środek włożyć kawałek wędzonej golonki.
Ułożyć następne warstwy gołąbków i kapusty kiszonej (na górze ma być
kapusta kiszona). Położyć kiełbaski. Posolić i zalać wodą.
Obciążyć talerzami i gotować (dusić) około 1,5 godziny.
Wlać słodką śmietankę i wymieszać. Wyjąć na talerz i polać kwaśna
śmietaną.
Kiełbaski przesmażyć na patelni.
Jak zrobić liście po polsku.
Sparzyć liście kapusty. włożyć do garnka, przekładając kiszoną kapustą
i odstawić na kilka dni.
pozdrawiam Luiza
|