Data: 2014-06-25 22:57:35
Temat: Re: gołąbki z kaszy jaglanej
Od: ja <j...@j...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 24.06.2014 16:44, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-06-20 22:43, obywatel ja uprzejmie donosi:
>> W dniu 20.06.2014 22:31, Qrczak pisze:
>> Gotujesz razem z kaszą? Znaczy płuczesz, zalewasz wodą i dodajesz
>> warzywa i ... dalej RAZEM gotujesz?
>> wow .. na to nie wpadłam.. zawsze gotuję kasze a potem otwieram lodówkę
>> i zastanawiam się z czym ją połączyć..
>>
>> hmmm.. tak się "głośno" zastanawiam.. ja kaszę gotuję (tylko) kilka
>> minut.. czy warzywa w tym czasie zdążą zmięknąć?
>>
>> podpowiedz proszę.. bo to byłaby duża oszczędność czasu!
>
> Zimą głównie posiłkowałam się mrożonkami, więc i czas gotowania nieco
> krótszy niźli u "świeżonek", ale surowa cukinia, brokuły, kalafior czy
> marchewka (byle dość rozdrobnione) nie potrzebują długich zabiegów.
> Warzywa wrzucam, jak się tylko kasza zagotuje, 10 minut maksymalnie na
> gazie stoi, potem dochodzi już samo.
> Wrzucam, jak już wcześniej pisałam, co się da: marchewkę z groszkiem,
> sam groszek zielony, cukinię, brokuły, kalafiora, paprykę, kiedyś nawet
> szpinak w brykietach. Kukurydzę czy fasolę (puszkową). Spokojnie IMO
> można pomidora ciepnąć.
> Ciapa wędruje ze mną do fabryki, więc jest zjadana po ok. 2-4 godzinach
> od ugotowania w postaci już zwykle sypkiej.
>
ok...dziekuję.. ja podobnie robie .rano gotuje kasze ale ... w tym
samym czasie warzywa dusze... a potem łącze z kasza i .. zabieram do
pracy :)
Jem po 6 godz... odgrzane.
jeśli chodzi o dodatki to każdy ma swój smak/upodobania/preferencje i
dodaje to co lubi/moze jeść...
dzis np. jadłam u kolezanki mus z kaszy jaglanej i kiwi ..
schłodzony w lodówce, wcześniej "zblenderowany"
baaardzo ciekawy smak :)
gdybym nie wiedziała, nie zgadłabym, że jest tam kasza ...
Probowalam kaszy z bananami, miodem i zurawiną ale ... nie dałam rady ..
za słodkie.. nie chce "przejśc" przez podniebienie..
a to z kiwi .. na zimno... super! polecam więc :)
|