Data: 2005-10-22 21:48:59
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: Theli <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Akulka napisał(a):
Poniewaz kazdy wybiera sobie i zapamietuje to, co mu pasuje, ja wybieram to
>
> Naukowcy twierdzą, że mleko może mieć taki sam negatywny wpływ na inne
> bogate w przeciwutleniacze produkty takie jak: owoce czy zielone warzywa.
> Na Uniwersytecie w Glasgow przeprowadzono badania, i zaobserwowano, że u
> osób które jadły gorzką czekoladę podniósł się poziom przeciwutleniaczy o 20
> procent, natomiast u tych, którzy spożywali mleczną czekoladę lub wraz z
> gorzką pili mleko nie została zauważona żadna zmiana w poziomie
> antyoxydantów.
Skoro poziom anytksydantow sie nie zmienia, to przy zachowaniu rozsadnej
diety, czekolada+mleko nie powinna zrobic spustoszenia w organizmie.
Z drugiej strony mozna tlumaczyc tak: w czekoladzie jest magnez, ktory
lepiej jest przyswajany w obecnosci witaminy B6 (jesli wierzyc ulotkom z
lekarstw), ktora to witamina wystepuje w mleku :)
th
|