Data: 2005-10-23 19:04:20
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: G...@S...pro.onet.pl (Grzegorz Janoszka)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 22 Oct 2005 00:34:11 +0200 I had a dream that Akulka
<s...@g...pl> wrote:
>zapobieganiu chorobom serca, a nawet nowotworom. Przeważnie nie zwracano
>uwagi na rodzaj czekolady. Najnowsze badania objęły 12 ochotników. Jedni
>objadali się czekoladą mleczną, inni ciemną. Okazało się, że ci pierwsi
>musieli zjeść dwa razy więcej czekolady, by poziom antyutleniaczy w ich
>organizmach był taki sam, jak u pozostałych. "Prawdopodobnie białka zawarte
>w mleku wiążą antyutleniacze w czekoladzie" - wyjaśnia prof. Alan Crozier of
>Glasgow University.
Ehm, a nikt nie wpadł na to, że po prostu czekolada mleczna ma mniej kakao? :)
I dlatego po prostu trzeba jej zjeść więcej, żeby efekt był podobny.
--
Grzegorz Janoszka
|