« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-18 08:51:22
Temat: goralskie jadloWitam wszystkich!
Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to m...z
gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to moze
byc to 'm...'?
Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby ciekawe.
C.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-18 10:08:58
Temat: Re: goralskie jadlo"Claudie" <c...@p...onet.pl> napisał(a):
> /.../ to m...z
> gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to moze
> byc to 'm...'?
---
przepisu nie mam.
Może moskoliki ? [moskaliki] ??
:))
--
Zowisia < mailto: z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 10:13:07
Temat: Odp: goralskie jadlo
> Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to m...z
> gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to moze
> byc to 'm...'?
> Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
ciekawe.
>
> C.
Ja mam broszurę wydaną przez W.Bułkę -"Góralskie jodło". Są tam przepisy
zbierane w domach góralskich w Beskidzie Żywieckim (Rycerka, Zwardoń,
Żabcica, Ujsoły i itd) ok. 160.
Klepię z książki.
Kapusta z grochym:
Osobno ugotować kiszoną, posiekaną kapustę, osobno groch. Wymieszać razem.
Przyprawić majerankim i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny.
Jodło chłopskie:
Przygotować ciasto jak na placki ziemniaczane i upiec 2 placki
(duże).Sporządzić gulasz wołowy (?), przyprawić go na ostro. Gulasz włożyć
między placki, na wierzch jajo sadzone lub pieczarki lub potarty żółty ser.
I jakiś nowy przepisik;
Jajeśnica po bacowsku
8 jaj, 8dkg słoniny, 4dkg oscypka, 50ml mleka, bułka lub chleb razowy.
Słoninę pokroić i stopić, dodać pokrojoną bułkę lub chleb, zrumienić. Jaja
wymieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlac, smażyć na wolnym ogniu.
Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Ela.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 10:13:56
Temat: Re: goralskie jadlodzieki, to wlasnie to :-)
Zowisia <z...@n...spam.poczta.onet.pl> wrote in message
news:9o76i0$sf9$1@news.onet.pl...
> "Claudie" <c...@p...onet.pl> napisał(a):
> > /.../ to m...z
> > gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> > zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> > Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to
moze
> > byc to 'm...'?
> ---
> przepisu nie mam.
> Może moskoliki ? [moskaliki] ??
> :))
>
> --
> Zowisia < mailto: z...@p...onet.pl >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 11:22:18
Temat: Re: goralskie jadlo"Ela" <e...@p...onet.pl> wrote:
>Kapusta z grochym:
>Jodło chłopskie:
>
>Jajeśnica po bacowsku
>
Z takimi przepisami to zima nie straszna. Energetyczne.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 11:31:32
Temat: Odp: goralskie jadlo
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o7aij$e29$...@h...uw.edu.pl...
> "Ela" <e...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Kapusta z grochym:
>
> >Jodło chłopskie:
> >
> >Jajeśnica po bacowsku
> >
>
> Z takimi przepisami to zima nie straszna. Energetyczne.
>
> AgataW.
Jo se taka gospodyni
Ni mom drewna na polyni
Ni mom drewna ani łognia
Bede spała do połednia.
Hej!
Ela.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 12:31:37
Temat: Re: goralskie jadloDzieki za wklepane przepisy. Wydaje mi sie jednak, ze moskalik to nie jest
placek ziemniaczany.
C.
Ela <e...@p...onet.pl> wrote in message
news:9o76lv$sjp$1@news.onet.pl...
>
> > Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> > Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to
m...z
> > gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> > zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> > Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to
moze
> > byc to 'm...'?
> > Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
> ciekawe.
> >
> > C.
>
> Ja mam broszurę wydaną przez W.Bułkę -"Góralskie jodło". Są tam przepisy
> zbierane w domach góralskich w Beskidzie Żywieckim (Rycerka, Zwardoń,
> Żabcica, Ujsoły i itd) ok. 160.
> Klepię z książki.
>
> Kapusta z grochym:
> Osobno ugotować kiszoną, posiekaną kapustę, osobno groch. Wymieszać razem.
> Przyprawić majerankim i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny.
>
> Jodło chłopskie:
> Przygotować ciasto jak na placki ziemniaczane i upiec 2 placki
> (duże).Sporządzić gulasz wołowy (?), przyprawić go na ostro. Gulasz włożyć
> między placki, na wierzch jajo sadzone lub pieczarki lub potarty żółty
ser.
>
> I jakiś nowy przepisik;
> Jajeśnica po bacowsku
> 8 jaj, 8dkg słoniny, 4dkg oscypka, 50ml mleka, bułka lub chleb razowy.
> Słoninę pokroić i stopić, dodać pokrojoną bułkę lub chleb, zrumienić. Jaja
> wymieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlac, smażyć na wolnym ogniu.
> Podawać posypane natką pietruszki.
>
> Smacznego!
> Ela.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 12:34:22
Temat: Re: goralskie jadloUżytkownik "Claudie" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3ba73e1a$1@news.vogel.pl...
> Dzieki za wklepane przepisy. Wydaje mi sie jednak, ze moskalik to nie jest
> placek ziemniaczany.
IMHO moskalik to taka mala rybka, ale pewnie nie mam racji.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 13:50:59
Temat: Re: goralskie jadloMoskale ( Moskaliki)
" Ziemniaki sie gotuje, a potem zmiele bez maszynke. Doda sie tyle mąki
pszennej ile ziemniaków. Nic sie nie dolewa, żadnego mleka. Jedno jajko do
tego, wyrabia się w rękach na placki. Piecze się tylko na blachach
kuchennych, bez żadnego tłuszczu. na petelni nie byłoby takie smaczne. Taki
placek bardzo często się w domu piecze, kiedy zostaje od obiadu, bo sie nie
znisczy, ba się upiecze"
pisownia oryginalna. Przepis za " Niebo w gębie po góralsku"
pozdrawiam
IDA
Użytkownik Claudie <c...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3ba70a7d$...@n...vogel.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to m...z
> gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to moze
> byc to 'm...'?
> Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
ciekawe.
>
> C.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 17:41:37
Temat: Re: goralskie jadlo----- Original Message -----
From: Jader <j...@p...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 18, 2001 2:34 PM
Subject: Re: goralskie jadlo
> IMHO moskalik to taka mala rybka, ale pewnie nie mam racji.
>
> Jader
Tyz prowda - moskalik to sledzik i to chyba po slasku w dodatku (pamietam,
ze w "Czarnej Julce" Morcinka tymi moskalikami sie zazerali) a moskolik to
placuszek goralski - Maklowicz kiedys przepis podawal ale nie zapisalam wiec
niestety nie podam.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |