Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.
man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!news-out.nuthinbutnew
s.com!propagator2-sterling!In.nntp.be!newsfeed.mountaincable.net!cyclone01.bloo
r.is.net.cable.rogers.com!news01.bloor.is.net.cable.rogers.com.POSTED!not-for-m
ail
Message-ID: <3...@z...com>
From: Zbyszek <m...@z...com>
Reply-To: m...@z...com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowanie miesa na grila?
References: <begh6f$c76$1@news.onet.pl> <7...@n...onet.pl>
<2...@e...library.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 29
Date: Fri, 11 Jul 2003 03:33:03 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.114.157.115
X-Complaints-To: a...@r...com
X-Trace: news01.bloor.is.net.cable.rogers.com 1057894383 24.114.157.115 (Thu, 10 Jul
2003 23:33:03 EDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jul 2003 23:33:03 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163995
Ukryj nagłówki
Beata Księżyk pisze:
> Ja robie sama karkowke na grilla nigdy nie obgotowuje, rozpalamy porzadnie
> grilla kladziemy karkowke i ona sie szybko piecze i jest miekka i soczysta.
> Ostatnio kolega jak robil grilla karkowke na 3 dni wlozyl do marynaty, uzyl
> do tego sporo oleju, ale miesko bylo super.
tak, zgoda, ale jesli chodzi n.p. o zeberka wieprzowe, to rzeczywiscie
sa dwie szkoly: jedni podgotowuja w kuchni, a na grillu tylko opiekaja,
zeby bylo kruche (nawet konkursowi mistrzowie grilla na poludniu Stanow
nie stronia od takich kombinowanych przepisow). Ja raczej marynuje
zeberka cala noc i pieke na posrednim ogniu (nad tacka aluminiowa z
piwem albo kombinacja soku jablkowego i wina) przez ok 1 godz, po czym
smaruje sosem, i jeszcze grilluje 2 x 15 minut, zeby ta 'glazura' sie
zarumienila, ale nie spalila (co sie moze zdarzyc, bo zawiera sporo cukru).
Generalnie - nie ma ortodoksji: twardsze, 'trudniejsze' kawalki miesa
mozna troche podgotowac i tylko na ruszcie dokonczyc - a
szlachetniejszym porcjom (steki, piersi kurze) wystarczy po kilka minut
na dobrze rozgrzanym grillu.
Nie zapominajcie o zmoczonych drewienkach, n.p. jabloni, dodanych gdzies
z boku na wegle -- poteguja efekty zapachowe calego przedsiewziecia.
Pozdr., Zbyszek
|