Data: 2006-04-01 20:10:38
Temat: Re: groszek cukrowy
Od: "gsk" <c...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0lfso$dk6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "gsk" <c...@w...pl> wrote in message
> news:e0ldt6$72o$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> to jest chyba własnie blanszowanie, chyba, ze się mylę...
>> Gosia
>
> Blanszowanie to krótkie obgotowanie, a nie podsmażenie na woku, służy
> głównie do przygotowania produktów do dalszej obróbki, np. zmiękczenia,
> przykład blanszowania: liście na gołąbki, grzyby przed układaniem w
> słoikach, cebula w celu złagodzenia ostrego smaku przed ułożeniem do
> marynaty ze śledziami itp. Blanszowanie w tych przypadkach przeciwdziała
> połamaniu produktu przy układaniu lub do nadania miękkości, której później
> nie można uzyskać np. marchewka do marynaty.
No to mam jasność, to mnie chodziło o "blanszmażenie" (od smażenia, a nie
marzenia) :-)
Gosia
|