Data: 2006-10-30 09:09:47
Temat: Re: gruszki ...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ei2gp7$pa$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Ollla" <o...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ei2cuv$g9n$1@news.onet.pl...
>> Witam,
>> Mam pewien mały "problem". :) Zostałam obdarowana przez znajomych dużą
>> ilością gruszek ( z gatunku raczej twardych).
>> Czy macie może jakiś pomysł jak je spożytkować ?
>>
>> Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
>> Ollla
>
> kompot, gruszki w syropie, gruszki w occie, zostawić aby doszły,
> gruszecznik...
Gruszecznik:
Zdrowe gruszki bez ogonków (około 15kg), ale z pestkami i skórą pokroić na
kawałki włożyć do naczynia i pozostawić na noc, rano przerobic na
sokowirówce, do soku dodać 1- 1,5 dag kwasku cytrynowego, wymieszać i wlać
do fermentora, założyć korek lub pokrywę, rurkę fermentacyjną i postawić w
ciepłym miejscu. Po fermentacji burzliwej ściągnąć znad osadu, do innego
balonu - po samą górę, założyć ponownie rurkę fermentacyjną i wynieść do
chłodu, na 1,5 miesiąca. Potem zabutelkować.
Może nie być klarowny, ale smak ma fantastyczny.
|