Data: 2005-02-03 22:05:55
Temat: Re: gulasz
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ctu04b$et9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:cttqn6$iig$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>
>> Użytkownik "Iwona M." <b...@x...pl> napisał w wiadomości
>> news:cttadn$1f8u$1@mamut1.aster.pl...
>> > Witajcie,
>> >
>> > właśnie mój mężczyzna zażyczył sobie na obiad gulasz. Niby nic,
>> > ale
>> > mi to
>> > mięsko zawsze wychodzi jakieś takie twardawe. Poradźcie, jak
>> > zrobić
>> > gulasz
>> > szybko i dobrze, czyli tak, żeby mięsko rozpływało się w ustach. I
>> > jeszcze
>> > pogodzić to z pieczeniem pączków...
>> >
>>
>> Ja robię tak: mięso myję, Wycinam wszystkie ścięgna i błony, kroję w
>> kostkę, solę, pieprzę i obtaczam w mące. W dużej patelni lub
>> rondelku
>> nastawiam wodę do której wrzucam: 2 zgniecione ząbki czosnku, liść
>> laurowy i 2-3 ziarenka zielska angielskiego. Następnie szybko
>> obsmażam
>> z każdej strony na bardzo gorącym tłuszczu. Obsmażone mięso wrzucam
>> do
>> wrzącej wody, na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa - smażę 2-3
>> średnie cebule pokrojone w talarki i wrzucam do mięsa. Całość duszę
>> ma
>> maleńkim ogniu pod przykryciem, w zależności od mięsa: jeśli
>> wieprzowe
>> to 2-3 godziny, jeśli wołowe dłużej. Jeśli robię gulasz latem to w
>> połowie duszenia dodaję pokrojoną w paski paprykę świeżą (tak ze 2-3
>> sztuki), jeżeli inną porą roku to pod koniec dodaję sporo słodkiej
>> papryki w proszku (tu reklama: w/g mnie najlepsza to Kamis ew.
>> Kotanyi), 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobinę ostrej
>> papryki, jeśli mało słone to soli i ew. jeszcze pieprzu (bo lubię
>> ostre).
>> Uwaga: nie wiem czemu tak się dziej ale w/g mnie jak się gulaszowi
>> zrobi 2-3 dziesięciominutowe przerwy w duszeniu to szybciej mięknie
>> mięso. Acha! I od tego powinnam zacząć: gulasz najczęściej robię z
>> łopatki wieprzowej.
>> Ania
>>
> 2-3 godziny z łopatki wieprzowej??? To na końcu nie jest to jednolita
> masa
> mięsno - sosowa?
> Pozdrawiam - Agnieszka (co gulasz wieprzowy (wsio rawno z jakiego
> kawałkatego zwierza) dusi góra 45 minut. Z wołu a jakże - 2-3
> godziny, ale
> jeśli to pierwsza krzyżowa to znów tylko godzinka).
>
eeeeeeeee tam... przecież pisałam że robię mu przerwy, a po za tym ja
często próbuję i raczej nie ma szans żeby się rozpaćkał. ;-)
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
|