From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: hamburgery
Date: Mon, 12 Nov 2001 09:52:49 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <b...@4...com>
References: <2...@n...onet.pl>
<j...@4...com>
<9so33o$gff$1@info.cyf-kr.edu.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 57
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!logbridge.uoregon.edu!nntp-relay.ihug.net!ihug.co
.nz!out.nntp.be!propagator-SanJose!in.nntp.be!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80610
Ukryj nagłówki
>
>Takie zwykle kruche? I uksztaltowac jak pierogi? I piec w piekarniku? A nie
>rozwala sie to przy jedzeniu? Znaczy nie kruszy? Ja takie cos za granicami
>jadalam ale z francuskiego bylo ciasta ... Poprosze szczególy ciasta o ile
>rózni sie od zwyklego kruchego... :-)))
>Pozdrawiam
>DominikaNM
>
tutejsze kruche ciasto na takie cudaki to jest bardzoproste,
wrecz ubogie. wziac iles tam maki, niecoponizej polowy jej wagi
masla (najsmaczniejsze oczywiscie...), troche soli lupnac, ja
dodaje z deczka proszku do pieczenia (jak mi fantazja dyktuje,
siup prosto z pudeleczka/trebki, nie za duzo oczywiscie). to tu
potem rozrabiaja palcyma coby wyszla taka drobna kruszonka/a la
bulka tarta. ptem chlupnac zimnej wody troszke, zagniesc raz dwa
ciasto gladkie (ja uzywam mojej machiny), dac odpoczac ciastu
wlodowce. w tzw miedzyczasie obrac i pokroic w drobna kostke
kartofle, tak samoz marchewka, cebula, moze moze byc por,
miesomielone najlatwiej, ja daje albo sam boczek wedz w kostke
albomieszam. dokladnie to w misce wymieszac, niech sie
niecoprzegryza. acha, ja jeszcze spryskuje woda, zeby nie bylo za
suche. mieszam od czasu do czasu. acha, oczywiscie sol, pieprz,
troche sojowego sosu
lapie sie z ciasto: rozwalkowac tak an 1/2cm grubosci w kola.
dalej wrecz jak z pierogami - nalozyc tego farszu i zalepic...to
zalepienie ma byc na srodku na gorze (pierogi nasze sa na boku
prawda - wnterze po lewo, zalepienie po parwo na przyklad. tu
kolo rozlozone sobie lezy, farsz w centrum, zlapac boki, zgrabnie
zalepic (zwilzyc te brzegi bo maga si enie skleic cholery jedne).
MNIE wychodza takie dinozaury.
dalej posmarowac mlekiem/mlekiem i jajkiem/jajkiem/bialkiem.
klasc na blache, piec w srdnim piekarniku co najmniej pol godziny
- ciasto ma byc zlote. jak piekarnik bedzie za goracy to ciasto
wczesniej a farsz w ogole sie nie stego.
Mozna mrozic.
W sklepach piekarniach sa takie na wynos z zoltym serem i cebula
wege wersja.
sa tez w ciescie francuskim (wtedy jako prostokaty, bo jak sie
mocowac z dinozaurem z ciasta franc.???).
widzialam tez wsad z kurczaka tikka masala, czyli wlasciwie wiele
tam mozna wtrynic..
acha - jeszcze jest takie cos co u nas sie zwie corned beef
pastie albo slice - karofle puree wymieszane z taka jakby
mielonka wolowa. w tym ciescie.
Krysia
P.S. Troche sie rozwala przy jedzeniu, ale cooo tam
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|