Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: huculka
Date: Tue, 1 Oct 2002 11:18:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <anbp9s$adn$1@news.tpi.pl>
References: <_X%l9.94517$142.1183415@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1033463933 10679 195.117.192.121 (1 Oct 2002 09:18:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Oct 2002 09:18:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127374
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisała:
> Huculka (uwaga bomba kaloryczna)
[...]
> Z tego pieczemy 2 placki: rozwalkowanym ciastem wykladamy duza
> blache, smarujemy polowa dzemu, wykladamy piane ubita z 3 bialek i 2 lyzek
> cukru a na to wysypujemy polowe orzechow wloskich. Pieczemy w piekarniku ok
> 40 min.
> Z drugim plackiem robimy to samo.
>
> Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
Tzn. tak, aby jego gladka strona (bez orzechow) byla do gory?
> 1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
> garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda.
Nie da sie ugotowac tylko pol puszki, bo przeciez nie mozna jej
otwierac przed ugotowaniem ;-)
Reszte kremu z puszki trzeba bedzie wykorzystac w inny sposob.
> Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
Tez tak mysle, na pewno jest pyszne :)
> a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
> wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
My tez mamy mleko skondensowane w tubkach.
Puszka mleka, ile ona moze miec tak z pamieci... , wydaje mi sie, ze cos
ok. 400 g.
Pozdrawiam
Lilla
|