Data: 2002-10-01 09:18:59
Temat: Re: huculka
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisała:
> Huculka (uwaga bomba kaloryczna)
[...]
> Z tego pieczemy 2 placki: rozwalkowanym ciastem wykladamy duza
> blache, smarujemy polowa dzemu, wykladamy piane ubita z 3 bialek i 2 lyzek
> cukru a na to wysypujemy polowe orzechow wloskich. Pieczemy w piekarniku ok
> 40 min.
> Z drugim plackiem robimy to samo.
>
> Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
Tzn. tak, aby jego gladka strona (bez orzechow) byla do gory?
> 1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
> garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda.
Nie da sie ugotowac tylko pol puszki, bo przeciez nie mozna jej
otwierac przed ugotowaniem ;-)
Reszte kremu z puszki trzeba bedzie wykorzystac w inny sposob.
> Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
Tez tak mysle, na pewno jest pyszne :)
> a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
> wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
My tez mamy mleko skondensowane w tubkach.
Puszka mleka, ile ona moze miec tak z pamieci... , wydaje mi sie, ze cos
ok. 400 g.
Pozdrawiam
Lilla
|