« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-30 17:35:54
Temat: huculkaHuculka (uwaga bomba kaloryczna)
Skladniki
Na ciasto:
4 szkl. maki (za szklanke uwazam 1/4 litra)
1 szkl. cukru
6 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
15 dag masla
20 dag margaryny
4 lyzki smietany
Sloiczek kwasnego dzemu (np. sliwkowy)
orzechy wloskie (nie wiem ile to wagowo, kupuje takie 2 spore paczki)
Ze skladnikow zagniesc ciasto, podzielic na 2 czesci i wstawic do lodowki na
ok godzine. Z tego pieczemy 2 placki: rozwalkowanym ciastem wykladamy duza
blache, smarujemy polowa dzemu, wykladamy piane ubita z 3 bialek i 2 lyzek
cukru a na to wysypujemy polowe orzechow wloskich. Pieczemy w piekarniku ok
40 min.
Z drugim plackiem robimy to samo.
Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
Krem:
1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda. Po ostudzeniu
miksujemy z 20 dag masla.
Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
Pozdrawiam
Kaczucha
a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-30 17:42:51
Temat: Re: huculkazapomnialam napisac ze orzechy trzeba posiekac i dopiero nimi wysypywac
ciasto
Kaczucha
Użytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisał w wiadomości
news:_X%l9.94517$142.1183415@news.chello.at...
> Huculka (uwaga bomba kaloryczna)
>
> Skladniki
>
> Na ciasto:
> 4 szkl. maki (za szklanke uwazam 1/4 litra)
> 1 szkl. cukru
> 6 zoltek
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 15 dag masla
> 20 dag margaryny
> 4 lyzki smietany
>
> Sloiczek kwasnego dzemu (np. sliwkowy)
> orzechy wloskie (nie wiem ile to wagowo, kupuje takie 2 spore paczki)
>
> Ze skladnikow zagniesc ciasto, podzielic na 2 czesci i wstawic do lodowki
na
> ok godzine. Z tego pieczemy 2 placki: rozwalkowanym ciastem wykladamy duza
> blache, smarujemy polowa dzemu, wykladamy piane ubita z 3 bialek i 2 lyzek
> cukru a na to wysypujemy polowe orzechow wloskich. Pieczemy w piekarniku
ok
> 40 min.
> Z drugim plackiem robimy to samo.
>
> Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
>
> Krem:
> 1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
> garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda. Po ostudzeniu
> miksujemy z 20 dag masla.
>
> Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
>
>
> Pozdrawiam
>
> Kaczucha
>
> a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
> wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 09:18:59
Temat: Re: huculkaUżytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisała:
> Huculka (uwaga bomba kaloryczna)
[...]
> Z tego pieczemy 2 placki: rozwalkowanym ciastem wykladamy duza
> blache, smarujemy polowa dzemu, wykladamy piane ubita z 3 bialek i 2 lyzek
> cukru a na to wysypujemy polowe orzechow wloskich. Pieczemy w piekarniku ok
> 40 min.
> Z drugim plackiem robimy to samo.
>
> Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
Tzn. tak, aby jego gladka strona (bez orzechow) byla do gory?
> 1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
> garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda.
Nie da sie ugotowac tylko pol puszki, bo przeciez nie mozna jej
otwierac przed ugotowaniem ;-)
Reszte kremu z puszki trzeba bedzie wykorzystac w inny sposob.
> Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
Tez tak mysle, na pewno jest pyszne :)
> a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
> wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
My tez mamy mleko skondensowane w tubkach.
Puszka mleka, ile ona moze miec tak z pamieci... , wydaje mi sie, ze cos
ok. 400 g.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 10:17:49
Temat: Re: huculka
> Tzn. tak, aby jego gladka strona (bez orzechow) byla do gory?
nie, tzn, ze jego gladka strona byla na kremie a orzechy na wierzchu
>
> > 1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
> > garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda.
>
> Nie da sie ugotowac tylko pol puszki, bo przeciez nie mozna jej
> otwierac przed ugotowaniem ;-)
> Reszte kremu z puszki trzeba bedzie wykorzystac w inny sposob.
Obawiam ze sie da: otwieram puszke, mieszam zawartosc, poniewaz na dole
zawsze mleko jest gestsze, wlewam pol puszki do malego garnuszka, zawieszam
na wiekszym z gotujaca sie woda i gotuje 2 godz, az mleko sciemnieje
Pozdrawiam
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 10:32:58
Temat: Re: huculkaUżytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisała:
> > Tzn. tak, aby jego gladka strona (bez orzechow) byla do gory?
>
> nie, tzn, ze jego gladka strona byla na kremie a orzechy na wierzchu
Teraz wszystko jasne, ciasto bedzie mialo wyglad.
> wlewam pol puszki do malego garnuszka, zawieszam
> na wiekszym z gotujaca sie woda i gotuje 2 godz, az mleko sciemnieje
Byc moze... ja nigdy tak nie gotowalam skondensowanego mleka.
Wydaje mi sie, ze prosciej jest wrzucic cala puszke do wody
i zapomniec o niej na 2 godz.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-02 09:33:30
Temat: Re: huculkaUżytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisała:
> a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
> wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
Sprawdzilam ile wazy puszka takiego mleka - 533 g.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 17:28:12
Temat: Re: huculkaSuper dziekuje bardzo:))
Kaczucha
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:aneegd$9qv$1@news2.tpi.pl...
> Użytkownik "Iwona Malek" <k...@c...at> napisała:
> > a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
> > wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
>
> Sprawdzilam ile wazy puszka takiego mleka - 533 g.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |