Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!cleanfeed.casema.net!l
eda.casema.net!amsnews01.chello.com!newsrouter.chello.at!news.chello.at.POSTED!
53ab2750!not-for-mail
From: "Iwona Malek" <k...@c...at>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: huculka
Lines: 41
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Message-ID: <_X%l9.94517$142.1183415@news.chello.at>
Date: Mon, 30 Sep 2002 17:35:54 GMT
NNTP-Posting-Host: 80.108.199.154
X-Complaints-To: a...@n...chello.at
X-Trace: news.chello.at 1033407354 80.108.199.154 (Mon, 30 Sep 2002 19:35:54 MEST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Sep 2002 19:35:54 MEST
Organization: Customers chello Austria
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127300
Ukryj nagłówki
Huculka (uwaga bomba kaloryczna)
Skladniki
Na ciasto:
4 szkl. maki (za szklanke uwazam 1/4 litra)
1 szkl. cukru
6 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
15 dag masla
20 dag margaryny
4 lyzki smietany
Sloiczek kwasnego dzemu (np. sliwkowy)
orzechy wloskie (nie wiem ile to wagowo, kupuje takie 2 spore paczki)
Ze skladnikow zagniesc ciasto, podzielic na 2 czesci i wstawic do lodowki na
ok godzine. Z tego pieczemy 2 placki: rozwalkowanym ciastem wykladamy duza
blache, smarujemy polowa dzemu, wykladamy piane ubita z 3 bialek i 2 lyzek
cukru a na to wysypujemy polowe orzechow wloskich. Pieczemy w piekarniku ok
40 min.
Z drugim plackiem robimy to samo.
Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
Krem:
1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w malym
garnuszku zawieszonym na wiekszym z gotujaca sie woda. Po ostudzeniu
miksujemy z 20 dag masla.
Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
Pozdrawiam
Kaczucha
a tak na marginesie ile dag ma puszka mleka skondensowanego bo tutaj w
wiedniu mleko skondensowane jest tylko w tubkach.
|