Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ...i po swietach.
Date: Fri, 27 Dec 2002 13:12:33 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 69
Message-ID: <auhg4v$2i7$1@flis.man.torun.pl>
References: <auhbsl$shu$1@flis.man.torun.pl>
<6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 1040991199 2631 158.75.50.2 (27 Dec 2002 12:13:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 27 Dec 2002 12:13:19 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139859
Ukryj nagłówki
> Przy tej milej okazji poprosze przepisy na:
> > 6. Rogaliki z ciasta francuskiego z fetą i oliwkami
Kupujemy ciasto francuskie (takie mrożone płaty) i kroimy na kwadraty,
układamy na środku kawałki sera krojonego w kostkę, trochę siekanych oliwek
i zakładamy ciasto dośrodka tak aby wyszedł "rogalik". Jako urozmaicenie
można przed położeniem farszu posmarować ciasto białkiem z roztartym
czosnkiem i potem rogalik z wierzchu też. Rogaliki kładziemy na blaszkę i
pieczemy całość zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Dla odmiany można
połaczyc wszystkie rogi kwadrata i wyjda nam torebki z farszem.
> > 1. Chop Suey - nietradycyjnie coś po chińsku - rewelacja ( sam byłem
> > zaskoczony efektem ) z ryżem żółtym (szafranowym)
Przepis z ksiązki Dania z Patelni (rok ok. 1994)
Składniki - ilości proponuje na oko wg uznania:
polędiwczki wieprzowe, filet z indyka (kroimy w cienkie paseczki), marchew -
pokrojona w zapałkę, pędy bambusa - odsączone - pokrojone w zapałkę, grzybu
mun - zaparzone pokrojone w paski, por pokrojony w talarki, kiełki sojowe -
świerze- delikatnie przesiekane, makaron cienki ryżowy lub sojowy,
przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu pokrojony na 3-4
centymetrowe kawałki.
Marynata : sherry (nie byłem pewien o co chodzi, ale wykluczyłem Jerez więc
uzyłem cherry cordial), sos sojowy ( chiński lub japoński - kikoman ?, Blue
Dragon)
łyżka skrobii ziemniaczanej (czyli mąki kartoflanej) i małąłyżeczka cukru.
Przyprawy - tu największe zdziwienie - brak. Ja użyłem odrobiny pieprzu
cayenne do wyostrzenia smaku.
Ze skłaników do marynaty robimy marynatę, jak nie trudno się domyśleć :)
proporcje sherry i sosu sojowe 1:1
Mięso wkłądamy do miski i zalwamy marynatą - wkładamy do lodówki do
nastepnego dnia ( w przepisie było na godzinę, ale ... :)
Następnego dnia rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wrzucamy kolejno : marchew,
przesmażamy, dodajemy grzyby, kiełki, bambus i przesmażamy, na koncu
wrzucamy makaron i por. Smażymy razem jeszcze jakieś 1-2 minut i przekładamy
do innego naczynia. Na patelnię znowu tłuszcz i jak się rozgrzeje smażymy
mięso ( najlepiej aby mięsa było tyle, że pokryje dno patelni, jeśliu jest
więcej usażoną porcję zdejmujemy. Ja mięsko sie przesmaży (znaczy zrobi się
blade) dodajemy jeszcze sherry i sos sojowy (do smaku) - podduszamy jakieś 3
minuty mieszjąc, dodajemy wczesniej usmażone warzywa, podgrzewamy razem
chwilę i nadajesię do jedzenia. Ryż ( może być w torebkach ) gotujemy w
wodzie z solą i szafranem ( ducros ma tanie ścinki - niecałe 3 złote ).
> > 2. Kawałki kurczaka w tempurze (smażone na głębokim tłuszczu) z dwoma
> > sosami - tzatzyki i pikantny pomidorowo-paprykowy
Filety z kurczaka kroisz w kostkę i marynujesz wg własnego uznania (ja
zrobiłem curry, imbir, oliwa + solidna ilość wódki pieprzowej i sos sojowy).
Macerowałem ok 24 godziny. Kupujemy w markecie tempurę i rozrabiamy zgodnie
z przepisem na opakowaniu.
Kawałki kurczaka wrzucamy do naczynia z tempurą i po obtoczeniu każdego w
cieście wrzucamy na głęboki olej. (Sitek nie polecam, bo tempura grzęźnie
między oczkami).
Sosy pewnie wiesz jak zrobić ;)
Pozdrawiam
--
ostry
|