Data: 2009-05-05 19:21:11
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gtq31u$toc$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gtq2jf$3v4$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >> indukcji. A btw - a jak z żeliwem na indukcji?)
> > Najlepsze.
>
> no właśne wyczytałam w instrukji kuchni, że: 'stal, żeliwo, stal
emaliowana
> lub nierdzewna'. To czy każde naczynie ze stal i każde z żeeiwa (stownie
> płaskie) będzie się indukować? (czytaj: czy potrzebuję gara z tym znakiem
> <symbol cewki>, czy też wcale nie koniecznie?).
W żeliwnych nie jest konieczne, ale równe dno to warunek konieczny, gdyż
emalie "odsuwają" metal od płyty, będzie mniejsza sprawność. W
transormatorach stosuje się blachy krzemowe, aby zmniejszyc prady wirowe - w
kuchenkach są one na odmianę bardzo potrzebne. Inne garnki z "cewką".
|