Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-x
it-03!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-
mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: i znowu ten Meksyk....
Date: Wed, 14 May 2003 12:49:55 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <b9tvb0$fca$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 54
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156183
Ukryj nagłówki
Izis_ wrote:
>
> Kochani grupowicze!
>
> "Chodzi" za mna Maksyk od jakiegos czasu ponieważ niedawno tak sie zdażyło,
> że kilku moich przyjaciół wróciło z tego pieknego zakatka swiata i
> naopowiadali mi jak tam jest cudownie i jakie jedzenie smakowite. W związku
> z tym postanowilam spedzic sobote po meksykansku a poniewaz lazuru morza i
> palm u nas nie ma - padlo na jedzenie. I tu pojawia sie moj problem:
> kompetnie nie wiem jak mam sie do tego zabrac. To znaczy nie chodzi mi nawet
> o przepisy bo wiem, ze kilka postow wyzej sa do nich linki... raczej chodzi
> mi o zaplanowanie co zjesc?? Co polecacie? Od jakiego dania zaczac dzien? Co
> zjesc na obiad? Jaki deser? I najwazniejsze... co do piwa i filmu??? (nachos
> w sosie? ale jakim???)
> Bede wdzieczna za sugestie :))
>
> Pozdrawiam - Izis_
Porzuccie diete o wy, ktorzy wstepujecie do meksykanskiej kuchni...
Huevos Rancheros - to typowe sniadaniowe danie, sadzone jaja, podwojnie
gotowana fasola, ryz na rosole, gorace tortillas w zakrytej miseczce,
polane sosem czerwonym lub zielonym, z miesem lub bez, obok mala salatka
z posiekanej kapusty, troche smietany, troche guacamole. Moj maz potrafi
zjesc taki wielki talerz, ze trudno uwierzyc - ale starcza mu to na caly
dzien.
Na lekki lunch tostada - warstwy fasoli, salaty, ryzu, miesa i salsa
podane na tortilli usmazonej w glebokim tluszczu.
Na solidniejszy lunch chile rellenos, dlugie nieostre papryki nadziewane
serem, panierowane i smzone w glebokim tluszczu, polane czerwonym sosem,
podane z ryzem, fasola, salata, smietana i guacamole
Na deser churros - ciasto ptysiowe wyciskane przez szpryce na goracy
tluszcz, rolowane po usmazeniu w cukrze pomieszanym z cynamonem, do
picia lemoniada z soku kaktusa
Na obiad tamales, nadzienie zawijane w luski kukurydziane, i gotowane na
parze. Nadzienie moze byc bardzo roznorodne, z miesem, bez, z czekolada,
z warzywami czy kukurydza. Do tego sos jak do enchiladas.
Na deser flan (po angielsku), budyn waniliowy w sosie karmelowym
pieczony w kapieli wodnej.
Do picia Negra Modelo, pyszne ciemne piwo.
Do sluchania Musica Jarocha - przepiekny, romantyczny styl muzyki meksykanskiej
Jesli ci potrzebne przepisy na te dania, to daj znac.
Magdalena Bassett
|