Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!
sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: i znowu ten Meksyk....
Date: Wed, 14 May 2003 15:13:28 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <b9tvb0$fca$1@nemesis.news.tpi.pl> <3...@o...com>
<b9udpe$a2n$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156203
Ukryj nagłówki
Izis_ wrote:
> Ps: tylko poprosze o zaznaczenie ze np: nachos z sosem 1000 wysp (tak
> strzelam o takim slyszalam i szcerze mowiac chetnie bym poznala przepis na
> taki sos) jest do piwa albo nie :)))
nachos z sosem 1000 wysp to tak, jak schabowe bez panierki w sosie
pomidorowym na bulce...ohyda. Albo mowimy o fast foodach albo o
prawdziwym jedzeniu. Jesli chcesz spedzic dzien po meksykansku pod
wzgledem dietetycznym, no to musisz wszystko sama zrobic, bo w domowej
kuchni meksykanskiej nie uzywa sie polproduktow.
Zacznijmy od tamales.
Tamal to paczuszka wykonana z suszonych lisci kukurydzy i nadzienia. Te
liscie namacza sie na noc, zeby zmiekly. Sa wtenczas konsystencji
mokrego papieru, i mozna je drzec wzdluz na cienkie paski. Udziera sie
takie paski po to, zeby nim zawiazac zwiniete tamales, zeby sie nie
rozpadaly w czasie gotowania na parze.
Nadzienie robi sie z masa harina, rodzaju maki kukurydzianej, wody i
smalcu. To nadzienie smaruje sie na jednej stronie liscia, i na srodek
uklada cos dodatkowego, jak mieso, warzywa, czy papryczki jalapeno.
Skladanie czy zwijanie odbywa sie na wiele sposobow, najlatwiej
zrolowac, zagiac konce lisci, i zwinac paskiem w srodku.
Te paczuszki uklada sie w wielkim garnku z dziurkowanym dnem, umieszcza
w wiekszym garnku i paruje sie pod przykryciem 20 minut.
Podaje sie z sosem zrobionym z rosolu, pomidorow i ostrych i nieostrych papryk.
Musze pogrzebac w ksiazkach po proporcje, podam, jak wroce z miasta -
teraz musze lesiec szybko, bo mi fedex odjedzie.
Magdalena Bassett
|