Data: 2001-02-05 18:45:34
Temat: Re: inna? lazania :)/Torta meksykanska
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
nr 1.
TORTILLAS
"Przepis kuchni meksykańskiej.
Współczesna kuchnia meksykańska powstała z połączenia tradycji rodzimej
kuchni indiańskiej i wpływów kuchni hiszpańskiej zapoczątkowanych w okresie
kolonizacji Meksyku.
Głównymi składnikami jadłospisu ludnosci indiańskiej była mąka kukurydziana
i fasola, a na wybrzeżu ryby, owoce i przyprawy, przede wszystkim papryka i
pieprz.
Hiszpanie wprowadzili hodowle trzody, a tym samym potrawy mięsne i smażenie
potraw w tłuszczu. Dzisiejsza kuchnia meksykańska to bogaty zestaw potraw,
które jada się po europejsku, przy stole, przy użyciu sztućcow. Ale
najpopularniejsze w Meksyku są "dania od reki", antojitos, które Meksykanie
jedzą o każdej porze dnia na ulicy, na placach targowych, w bramach domów i
w parkach. Są to kukurydziane placki tortillas, nadziewane mięsem, warzywami
bądź fasola, przygotowywane jak pizze, na oczach kupujących. Tortillas są
chlebem, talerzem i łyżką. Zwinięte w rulonik, z uprzednio przygotowanym
nadzieniem spożywa się tortillas wraz z zupą lub warzywami. Na kawałki
tortillas, nazywane tacos nakłada się kawałeczki kury, ryby,
szynki lub krewetki i doprawia ostrym sosem."
Składniki:
300g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej
100g margaryny
sól
Przepis:
Z obu rodzajow mąki, tłuszczu i wody zagniesć ciasto, dobrze wyrobić.
Podzielić ciasto na kawałki wielkosci jajka i zostawić na kilkanascie minut.
Ciasto rozwałkować na placki wielkosci talerzyka deserowego i smażyć na
patelni posmarowanej tłuszczem, jak nalesniki.
Stosować z różnymi obłożeniami.
nr 2
Tortilla
Informacje ogólne:
Skala trudności: **
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
łyżeczka masła
olej
woda
Przepis:
Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła, sól oraz tyle wody,
aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki).
Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy
piekarnik do temperatury około 180oC. Teraz pozostaje nam już uformowanie
cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich
olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu
stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady
miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby
utworzyły "kieszeń".
to oczywista ze stronki Pat
--
pozdry Monika
|