Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-03!sn-xit-10!sn-xit-01!sn-p
ost-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaja w innej wersji...
Date: Fri, 02 Dec 2005 18:12:50 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <dmndk1$meh$1@nemesis.news.tpi.pl> <dmqhis$fig$1@nemesis.news.tpi.pl>
<9527415295$20051202233456@ewcia.kloups>
<dmqjek$len$1@nemesis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <dmqjek$len$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 38
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254596
Ukryj nagłówki
marta wrote:
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." napisał
>
>
>>>- jaja w kokilkach od Ewci
>>>- jaja w szklance od Magdy Basset tzn. po wiedeńsku? (a może to to samo
>>>co w
>>>kokilkach?)
>>
>>Nie. Jajka w kokilkach sa zapiekane w odpowiednich naczynkach, jajka w
>>szklance sa gotowane w wodzie (no, szklanka jest gotowana :)
>
>
> No to muszę zrobić jedne i drugie :))
> Pięknie dziękuję za wyjaśnienie.
>
> Pozdrawiam,
> Marta
>
>
Moj przepis na mleczko (flan) jest tutaj:
http://tinylink.com/?gORza1H9Mz
A jajka w szklance robie tak:
Wkladam jajka do garnka i zalewam zimna woda. Jesli jajek jest nie
wiecej niz 4, licze 3 minuty i 15 sekund od zagotowania wody i nastepnie
odlewam goraca wode i zalewam jajka zimna woda. Wyjmuje po minucie i
rozbijam czubek, i wydlubuje cala zawartosc do filizanki, w ktorej jest
l lyzeczka masla. Na wierzch sypie sol i pieprz, i mieszam. Lubie jesc
to na toscie z chalki lub na ciemnym pumperniklu. Czasami jem lyzeczka,
bezposrednio z filizanki. Czasami dodaje szczypte pieprzu kajenskiego
albo kilka kropel ostrego sosu. Szczypiorek lub koperek tez sa dobrymi
dodatkami, jak rowniez skruszony usmazony bekon.
Magdalena Bassett
|