Data: 2005-12-03 02:12:50
Temat: Re: jaja w innej wersji...
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
marta wrote:
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." napisał
>
>
>>>- jaja w kokilkach od Ewci
>>>- jaja w szklance od Magdy Basset tzn. po wiedeńsku? (a może to to samo
>>>co w
>>>kokilkach?)
>>
>>Nie. Jajka w kokilkach sa zapiekane w odpowiednich naczynkach, jajka w
>>szklance sa gotowane w wodzie (no, szklanka jest gotowana :)
>
>
> No to muszę zrobić jedne i drugie :))
> Pięknie dziękuję za wyjaśnienie.
>
> Pozdrawiam,
> Marta
>
>
Moj przepis na mleczko (flan) jest tutaj:
http://tinylink.com/?gORza1H9Mz
A jajka w szklance robie tak:
Wkladam jajka do garnka i zalewam zimna woda. Jesli jajek jest nie
wiecej niz 4, licze 3 minuty i 15 sekund od zagotowania wody i nastepnie
odlewam goraca wode i zalewam jajka zimna woda. Wyjmuje po minucie i
rozbijam czubek, i wydlubuje cala zawartosc do filizanki, w ktorej jest
l lyzeczka masla. Na wierzch sypie sol i pieprz, i mieszam. Lubie jesc
to na toscie z chalki lub na ciemnym pumperniklu. Czasami jem lyzeczka,
bezposrednio z filizanki. Czasami dodaje szczypte pieprzu kajenskiego
albo kilka kropel ostrego sosu. Szczypiorek lub koperek tez sa dobrymi
dodatkami, jak rowniez skruszony usmazony bekon.
Magdalena Bassett
|