Data: 2005-05-10 03:26:59
Temat: Re: jajka
Od: "Pepek z gumy - nieślubny syn wodza Azteków" <p...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Stare przepisy na wypieki z reguły zaczynają się tak:
"weż kopę jaj i ..." albo "weź mendel jaj i ..." :) Szybko by ci zabrakło.
Co do długiego przechowywania to za przykładem "starożytnych" Chińczyków
możesz zakopać je w ziemii i przechowywać przez kilka lat :)
Przede wszystkim omlety - szybko jajek zabraknie. normalny omlet dla 2 osób
robię z 5-8 jajek.
A z mniej znanych przepisów - jajka opiekane w tosterze. Jajko wbite do
przegródki w tosterze lekko posmarowanej tłuszczem - wyciągam najczęściej
jako sadzone z miękkim żółtkiem a jak potrzymam dłużej to z twardym. Wtedy
doskonale pasują kształem jako nadzienie do tostów.
|