« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-05 11:10:53
Temat: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/witam
zauwazylem ze wszystkie zupy z torebki maja taki sam posmak ,ktory zle
wplywa na ich jakość...
zna ktos moze jakis sposob aby taką zupę uczynic zjadliwą?
jakies przyprawy ? cos innego ? :)
pzdr
miśkacy
ps. żurek od KNORRA
ps2. umiem zrobic prawdziwy ale nie mam czasu za bardzo :/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-05 11:27:04
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Polecam jednak mimo wszystko gotowe zakwasy z butelki - IMHO chyba mniej
jest w nich chemii.
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:37:55
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
Użytkownik "Miśkacy" <p...@w...ae.krakow.pl> napisał w wiadomości
news:btbgrl$bj5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam
> zauwazylem ze wszystkie zupy z torebki maja taki sam posmak ,ktory zle
> wplywa na ich jakość...
> zna ktos moze jakis sposob aby taką zupę uczynic zjadliwą?
Ale to jest taka zupa w proszku typu "gorący kubek" czy taka do garnka?
Bo jak taka do garnka, to dałabym trochę mielonego kminku, majeranku,
przysmażonej cebuli z jakąś kiełbasą i może łyżkę śmietany?
Może nie byłby to już żurek, ale przynajmniej zjadliwe ;-)
pozdrawiam, misiczka
--
Lepiej grzeszyć i żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:38:52
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Użytkownik Kinga Macyszyn napisał:
> Polecam jednak mimo wszystko gotowe zakwasy z butelki - IMHO chyba mniej
> jest w nich chemii.
Dlaczego z butelki? :)
Bardzo łatwo się kisi żur, wychodzi o wiele lepszy od kupowanych.
Bierze się trochę mąki żyniej razowej (ok 20 dag), miesza z litrem
letniej wody, dodaje ze dwa nadkrojone ząbki czosnku (niekoniecznie) i
stawia w cieple.
I już - po ok. tygodniu gotowy :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:52:29
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
BasiaBjk wrote:
> Bardzo łatwo się kisi żur, wychodzi o wiele lepszy od kupowanych.
> Bierze się trochę mąki żyniej razowej (ok 20 dag), miesza z litrem
> letniej wody, dodaje ze dwa nadkrojone ząbki czosnku (niekoniecznie) i
> stawia w cieple.
> I już - po ok. tygodniu gotowy :)
warto dodac tez skorke suchego razowca - przyspiesza i wzmacnia kwaszenie
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:53:20
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/BasiaBjk napisal(a):
>> Polecam jednak mimo wszystko gotowe zakwasy z butelki - IMHO chyba mniej
>> jest w nich chemii.
>
>Dlaczego z butelki? :)
>Bardzo łatwo się kisi żur, wychodzi o wiele lepszy od kupowanych.
>Bierze się trochę mąki żyniej razowej (ok 20 dag), miesza z litrem
>letniej wody, dodaje ze dwa nadkrojone ząbki czosnku (niekoniecznie) i
>stawia w cieple.
Az tydzien? Az 20dkg??? W Czwie robi sie tak, ze do sloiczka
("brudnego" poprzednim kiszeniem) wsypuje sie 3 _lyzki_ maki zytniej i
zalewa gotowana (nie goraca !) woda. Po dwoch dniach barszcz gotowy. Z
czosnkiem mozna tak samo, ale niekoniecznie. Latem tylko mam problem,
bo mi plesna sie pojawia w sloiczku. Kwestia wiekszej wilgotnosci?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:54:07
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Chodzi mi o to, że jeśli ktoś już kupuje, to jednak najlepiej kupić taki z
najmniejszą ilością chemii.
Ja np. robię ze sklepowego zakwasu z czystego lenistwa, które polega na tym,
że nie chce mi się dowiedzieć, gdzie w mojej okolicy mogę dostać mąkę razową
:)
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:55:08
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Kinga Macyszyn napisal(a):
>Chodzi mi o to, że jeśli ktoś już kupuje, to jednak najlepiej kupić taki z
>najmniejszą ilością chemii.
>Ja np. robię ze sklepowego zakwasu z czystego lenistwa, które polega na tym,
>że nie chce mi się dowiedzieć, gdzie w mojej okolicy mogę dostać mąkę razową
Na bazarkach mozna. W sm raczej nie bardzo.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 11:56:14
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
>
> Na bazarkach mozna. W sm raczej nie bardzo.
>
No to ja zobaczę w sobotę u siebie. Czas skończyć z tym obijaniem się! :D
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 12:08:14
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
Kinga Macyszyn wrote:
> gdzie w mojej okolicy mogę dostać mąkę razową
ja kupuje w sklepach z tzw. zdrowa zywnoscia, jest nawet taka specjalna
maka do kwaszenia zuru :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |