« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-05 12:09:48
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Użytkownik Marcin E. Hamerla napisał:
> Az tydzien? Az 20dkg??? W Czwie
Co to jest Czwa?
>robi sie tak, ze do sloiczka
> ("brudnego" poprzednim kiszeniem) wsypuje sie 3 _lyzki_ maki zytniej i
> zalewa gotowana (nie goraca !) woda. Po dwoch dniach barszcz gotowy. Z
> czosnkiem mozna tak samo, ale niekoniecznie.
Te trzy łyżki mąki jakbyś wsypał na wagę, to ile będzie? I "słoiczek" ma
jaką pojemność? ;)
Coś mi się wydaje, że jakbyś zwiększył ilość, to proporcję mniej więcej
Twojego i mojego będą zblizone. Owe 20 dag to solidna szklanka :)
Co do tego "brudnego" naczynia... Czy cudzysłów sugeruje, że ono jest
jednak czyste? Bo jesli faktycznie brudne po poprzednim, to jakoś mam
małe przekonanie.
>Latem tylko mam problem, bo mi plesna sie pojawia w sloiczku.
Sorry, co Ci się pojawia?
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-05 12:30:23
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/BasiaBjk napisal(a):
>> Az tydzien? Az 20dkg??? W Czwie
>
>Co to jest Czwa?
Czestochowa.
> >robi sie tak, ze do sloiczka
>> ("brudnego" poprzednim kiszeniem) wsypuje sie 3 _lyzki_ maki zytniej i
>> zalewa gotowana (nie goraca !) woda. Po dwoch dniach barszcz gotowy. Z
>> czosnkiem mozna tak samo, ale niekoniecznie.
>
>Te trzy łyżki mąki jakbyś wsypał na wagę, to ile będzie? I "słoiczek" ma
>jaką pojemność? ;)
1/6 szklanki? A w sloiczku okolo 0.25l wody.
>Coś mi się wydaje, że jakbyś zwiększył ilość, to proporcję mniej więcej
>Twojego i mojego będą zblizone. Owe 20 dag to solidna szklanka :)
Mozliwe ;--). Znaczy, zdziwilem sie iloscia, poniewaz do zrobienia
zalewajki u nas sie zuzywa cala porcje barszczu 'na raz'. Wydawalo mi
sie, ze dlugie trzymanie powinno spowodowac zepsucie barszczu...
>Co do tego "brudnego" naczynia... Czy cudzysłów sugeruje, że ono jest
>jednak czyste? Bo jesli faktycznie brudne po poprzednim, to jakoś mam
>małe przekonanie.
Dlaczego? W tym co zostaje w naczyniu sa te bakterie / grzyby /
pierwotniaki / whatever i kazde nastepne kiszenie jest szybsz i
pewniejsze. Pierwsze kiszenie w czystym naczyniu jest IMO w ogole
niepewne.
> >Latem tylko mam problem, bo mi plesna sie pojawia w sloiczku.
>
>Sorry, co Ci się pojawia?
Sorry, literowka: pleśń.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 12:40:59
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/In article <5...@4...com>, Marcin E.
Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
Miałem nadzieję łobuzie, że dałeś już spokój tej liście. Zresztą
wszyscy już wiedzą jak się robi żur w Częstochowie, gdyż to chyba
jedyna wiadomość dotycząca, jaką tu przedstawiłeś.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 12:45:09
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/In article <e...@4...com>, Marcin E.
Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
> > >Latem tylko mam problem, bo mi plesna sie pojawia w sloiczku.
> >
> >Sorry, co Ci się pojawia?
>
> Sorry, literowka: pleśń.
Ty robisz literówki, a błędy jezykowe to inni?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 12:52:44
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Wladyslaw Los napisal(a):
>Miałem nadzieję łobuzie, że dałeś już spokój tej liście. Zresztą
>wszyscy już wiedzą jak się robi żur w Częstochowie, gdyż to chyba
>jedyna wiadomość dotycząca, jaką tu przedstawiłeś.
Gdybym byl podobny do Ciebie, to pewnie z przyjemnoscia bym patrzyl
jak konsekwentnie udowadniasz, ze jestes czlowiekiem o wysokiej
kulturze ogolnej, ale, niestety, o bardzo niskiej kulturze osobistej.
Jednak martwi mnie to i Twoje warcholenie. Sprobuj cos zrobic ze swoja
frustracja. Idz na sanki, posluchaj muzyki relaksacyjnej, a moze
jednak porozmawiaj z jakims specjalista od problemow ducha?
P.S.
Odpowiedzi nie bedzie.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 12:56:52
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/In article <v...@4...com>, Marcin E.
Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
> Jednak martwi mnie to i Twoje warcholenie.
Możesz mnie nazywać warchołem, jednak to ty dopuściłeś się tutaj
najpierw ordynarnego ataku, a następnie kłamstwa i pomówienia wobec
mnie.
> porozmawiaj z jakims specjalista od problemow ducha?
Tego nie potrzebuję. Idę jednak dzisiaj w pewnej sprawie do mojego
adwokata, przy okazji poradzę się, co mogę zrobić w twojej sprawie.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 13:08:20
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości news:5rjivvka1uot4iajbhkjao0bai5h529295@4ax.com...
> Az tydzien? Az 20dkg??? W Czwie robi sie tak, ze do sloiczka
> ("brudnego" poprzednim kiszeniem) wsypuje sie 3 _lyzki_ maki zytniej i
> zalewa gotowana (nie goraca !) woda. Po dwoch dniach barszcz gotowy. Z
> czosnkiem mozna tak samo, ale niekoniecznie. Latem tylko mam problem,
> bo mi plesna sie pojawia w sloiczku. Kwestia wiekszej wilgotnosci?
tydzien i czemu 'az 20 dkg???" ? przeciez z 1 kg jak kto chce, tez moze
zrobic? imho
zakwas buraczany, niektorzy tez robia 3 dni wczesniej i podobno wychodzi im
niesamowity barszcz, tato robi na 1,5 - 2 tyg przed wigilia, ten 3 dniowy
to jakis niedoszly zakwasik.
a co do mozliwosci jego stania:
zakwas na zur robiony jest na 4-5 obiadow, stoi i nic sie z nim nie dzieje,
oczywiscie musi byc trzymany w odowiedniej temp, jesli bedzie za cieplo
przekisi sie i tyle
a zakwas na barszcz czerwony, stoi w sloiczku do teraz, pieknie pachnie i
smakuje
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 13:08:55
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Misiczko, pogratulowac chcialam. Jako jedynej udalo Ci sie odpowiedziec na
pytanie :-)))).
M.
PS. Ja nie odpowiem, bo nie wiem. Jedzonko z torebek omijam szerokim łukiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 13:22:44
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/Panie Władysławie, na litość Boską!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:050120041356525186%wlalos@onet.pl...
> In article <v...@4...com>, Marcin E.
> Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
>
>
> > Jednak martwi mnie to i Twoje warcholenie.
>
> Możesz mnie nazywać warchołem, jednak to ty dopuściłeś się tutaj
> najpierw ordynarnego ataku, a następnie kłamstwa i pomówienia wobec
> mnie.
>
> > porozmawiaj z jakims specjalista od problemow ducha?
>
> Tego nie potrzebuję. Idę jednak dzisiaj w pewnej sprawie do mojego
> adwokata, przy okazji poradzę się, co mogę zrobić w twojej sprawie.
>
> Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 13:32:14
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/In article <btbofo$mh5$1@atlantis.news.tpi.pl>, batory
<b...@w...pl> wrote:
> Panie Władysławie, na litość Boską!
A można wiedzieć dokładnie co "na litość boską"?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |