Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
Date: Mon, 05 Jan 2004 13:30:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <e...@4...com>
References: <btbgrl$bj5$1@nemesis.news.tpi.pl> <btbhm4$c5c$1@opal.futuro.pl>
<btbice$sl2$1@inews.gazeta.pl>
<5...@4...com>
<btbk6f$8c2$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1073305849 3869 212.160.130.254 (5 Jan 2004 12:30:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Jan 2004 12:30:49 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185527
Ukryj nagłówki
BasiaBjk napisal(a):
>> Az tydzien? Az 20dkg??? W Czwie
>
>Co to jest Czwa?
Czestochowa.
> >robi sie tak, ze do sloiczka
>> ("brudnego" poprzednim kiszeniem) wsypuje sie 3 _lyzki_ maki zytniej i
>> zalewa gotowana (nie goraca !) woda. Po dwoch dniach barszcz gotowy. Z
>> czosnkiem mozna tak samo, ale niekoniecznie.
>
>Te trzy łyżki mąki jakbyś wsypał na wagę, to ile będzie? I "słoiczek" ma
>jaką pojemność? ;)
1/6 szklanki? A w sloiczku okolo 0.25l wody.
>Coś mi się wydaje, że jakbyś zwiększył ilość, to proporcję mniej więcej
>Twojego i mojego będą zblizone. Owe 20 dag to solidna szklanka :)
Mozliwe ;--). Znaczy, zdziwilem sie iloscia, poniewaz do zrobienia
zalewajki u nas sie zuzywa cala porcje barszczu 'na raz'. Wydawalo mi
sie, ze dlugie trzymanie powinno spowodowac zepsucie barszczu...
>Co do tego "brudnego" naczynia... Czy cudzysłów sugeruje, że ono jest
>jednak czyste? Bo jesli faktycznie brudne po poprzednim, to jakoś mam
>małe przekonanie.
Dlaczego? W tym co zostaje w naczyniu sa te bakterie / grzyby /
pierwotniaki / whatever i kazde nastepne kiszenie jest szybsz i
pewniejsze. Pierwsze kiszenie w czystym naczyniu jest IMO w ogole
niepewne.
> >Latem tylko mam problem, bo mi plesna sie pojawia w sloiczku.
>
>Sorry, co Ci się pojawia?
Sorry, literowka: pleśń.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|