Data: 2004-01-05 13:08:20
Temat: Re: jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/
Od: "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości news:5rjivvka1uot4iajbhkjao0bai5h529295@4ax.com...
> Az tydzien? Az 20dkg??? W Czwie robi sie tak, ze do sloiczka
> ("brudnego" poprzednim kiszeniem) wsypuje sie 3 _lyzki_ maki zytniej i
> zalewa gotowana (nie goraca !) woda. Po dwoch dniach barszcz gotowy. Z
> czosnkiem mozna tak samo, ale niekoniecznie. Latem tylko mam problem,
> bo mi plesna sie pojawia w sloiczku. Kwestia wiekszej wilgotnosci?
tydzien i czemu 'az 20 dkg???" ? przeciez z 1 kg jak kto chce, tez moze
zrobic? imho
zakwas buraczany, niektorzy tez robia 3 dni wczesniej i podobno wychodzi im
niesamowity barszcz, tato robi na 1,5 - 2 tyg przed wigilia, ten 3 dniowy
to jakis niedoszly zakwasik.
a co do mozliwosci jego stania:
zakwas na zur robiony jest na 4-5 obiadow, stoi i nic sie z nim nie dzieje,
oczywiscie musi byc trzymany w odowiedniej temp, jesli bedzie za cieplo
przekisi sie i tyle
a zakwas na barszcz czerwony, stoi w sloiczku do teraz, pieknie pachnie i
smakuje
Marta
|