Data: 2008-12-06 11:43:18
Temat: Re: jak ocenić mleko?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1tcank9msh00o.1x2simv1sc54a.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 06 Dec 2008 12:20:54 +0100, Stalker napisał(a):
>
> > Macie jakieś domowe sposoby, żeby sprawdzić jakość mleka?
> > Mam widoki na dostawy takiego "prosto od krowy", ale chciałbym jakoś
> > sprawdzić jego jakość...
> >
> > Stalker
>
> Bakteriologiczną? - zanieś do SanEpid. Być może robia takie badania za
> opłatą. generalnie - wśród krów na wsi jest mnóstwo gruźlicy, krowy w
> indywidualnych gospodarstwach są często niezarejestrowane i nikt ich nie
> bada, a od lekarzy wiem, że jest wśród bydła znów nawrót gruźlicy. U ludzi
> też. Aż dziw, że sie o tym nie trąbi na alarm. Ale lekarze wiedzą - i
> niczego nikt nie robi. Co gorsza, są to nowe szczepy, lekooporne.
> Najlepiej zapytaj właściciela krowy, czy jest zarejestrowana i szczepiona
> na gruźlicę i poproś o dokumenty (utopia). Wszystkie inne zagrożenia to
> pestka.
Mleko wystarczy zagotować - gorzej z innymi produktami jak śmietana, masło
czy ser.
I nie tylko gruźlica, ale gronkowiec złoty - całkiem odporny na antybiotyki.
Ludziom pomaga okadzanie (inhalacje) dymem brzozowym, ale jak tu wędzić
mleko?
|