Data: 2000-09-29 15:40:43
Temat: Re: jak prosto zrobic MALZE?
Od: "Joanna Bauzac" <j...@w...fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam Cia Malgosiu i podaje ci przepis na malze jakie robie w domu:
Malze w zamknietych luskach,
pol szklanki bialego wytrawnego wina,
1 duza cebula,
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
2 lyzki masla,
pieprz,
Malze dobrze umyc(tak aby nie zostawic zadnych zanieczyszen).
Cebule pokroic i podsmazyc na masle, dodac pietruszke, zalac winem, dodac
pieprz,
wrzucic malze i przykryc garnek.Po uplywie od 8 do 10 min, malze powinny byc
otwarte(to znaczy ze sa ugotowane).
Spozywac najlepiej zaraz , nie odgrzewac ich , traca smak.Podawac razem z
frytkami i bialym wytrawnym winem( dobrze schlodzonym).
Jesli natomiast masz malze mrozone bez muszli to mozna je przyrzadzic tak:
malze,
1 cebule,
2 lyzki zielonej pietruszki,
pol szklanki wina bialego wytrawnego,
1 lyzka masla,
100 g smietany gestej,
1 lyzeczke curry,
Cebule pokroic , podsmazyc na masle na ladny blyszczacy kolor, dodac
pietruszke i wino.
Zagotowac i dodac malze, gotowac od ,10 do 12 min.
Na koncu dodac smietane i curry. Podawac z makaronem (Tagilatelles)-dlugie,
grube wstazki.
Pozdrawiam i smacznego !
Joanna.
MaGosia <m...@b...wroc.pl> a écrit dans le message :
8r00ic$bt3$...@o...biskupin.wroc.pl...
> m...@b...wroc.pl
>
>
|