Data: 2005-12-27 18:39:18
Temat: Re: jak sie robi kutie?
Od: akata <a...@z...xorg.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 26 Dec 2005 19:20:03 -0500, JMD wrote:
> Wiem, wiem, pewnie gdzies mozna znalezc przepis w Internecie, ale mnie
> ciekawi jak Wy to robicie? Tak dla porownania. Nigdy tego nie jadlam,
> slyszalam ze to danie "kresowych" rodzin. Czy to prawda? Jest tu ktos nie "z
> kresow" kto je kutie na Wigilje?
Pochodzę z Zachodu (po dziadkach z Kaszub i Pomorza). W tym roku,
zachęcona przepisami oraz zamiłowaniem do bakalii oraz maku zrobiłam z:
300 g pszenicy łuskanej (namoczonej na ok. 8 godzin i zagotowanej -
miękka była od razu po zagotowaniu)
250 g maku (sparzony, zagotowany, dwukrotnie zmielony)
orzechy włoskie (na oko, posiekane)
migdały (sparzone i obrane ze skórek, posiekane)
skórka z pomarańczy (kupna)
miód lipowy (kilka łyżek rozpuszczonych w garnku w odrobinie ciepłej
wody)
Nie lubię słodkich potraw, więc miodu dałam dawkę minimalną. Jak dla
mnie: rewelacja!
--
Hello, lucky boy...
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
|