Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak sobie radzicie z maslem?
Date: Wed, 21 Jan 2004 23:25:55 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 22
Message-ID: <bun1q3$f2r$1@news.lublin.pl>
References: <bumalh$112l$1@mamut.aster.pl>
<w...@g...news.tpi.pl>
<9...@y...com>
<w...@g...news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1074727555 15451 212.182.63.154 (21 Jan 2004 23:25:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jan 2004 23:25:55 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187927
Ukryj nagłówki
> Wiesz, mam dokładnie przeciwne doświadczenie. Im bardziej "tłuste"
> masło tym mniej twardnieje w lodówce. Tak jest też z masłem własnej
> roboty. Im je lepiej oczyszczę, tym mniej twardnieje. A zobacz jak np.
> zachowuje się masło klarowane.
No własnie - jak się zachowuje masło klarowane w lodówce? Przyznam się ze
wstydem, że zrobiłem je właśnie po raz pierwszy i mam wątpliwości. Byłem
przekonany, że w lodówce będzie miękkie, lub nawet płynne, tymczasem jest
wręcz przeciwnie - bardzo twarde. No i nie wiem, czy coś skopałem, czy tak ma
być. Wyjaśnię od razu, że było podgrzewane na malutkim ogniu przez prawie
godzinę, sukcesywnie je odszumowywałem, a na koniec przefiltrowałem przez
ręcznik papierowy. Miało kolor lekko ciemniejszy od oleju słonecznikowego.
A potem w lodówce zastygło na twardo. To co - wyrzucić i od nowa, czy tak to
ma wyglądać?
Pedro.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
|