Data: 2004-01-21 23:49:33
Temat: Re: jak sobie radzicie z maslem?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le jeudi 22 janvier 2004 ŕ 00:25:55, Maciej Jastrzebski a écrit :
>> Wiesz, mam dokładnie przeciwne doświadczenie. Im bardziej "tłuste"
>> masło tym mniej twardnieje w lodówce. Tak jest też z masłem własnej
>> roboty. Im je lepiej oczyszczę, tym mniej twardnieje. A zobacz jak np.
>> zachowuje się masło klarowane.
> No własnie - jak się zachowuje masło klarowane w lodówce? Przyznam się ze
> wstydem, że zrobiłem je właśnie po raz pierwszy i mam wątpliwości. Byłem
> przekonany, że w lodówce będzie miękkie, lub nawet płynne, tymczasem jest
> wręcz przeciwnie - bardzo twarde. No i nie wiem, czy coś skopałem, czy tak ma
> być. Wyjaśnię od razu, że było podgrzewane na malutkim ogniu przez prawie
> godzinę, sukcesywnie je odszumowywałem, a na koniec przefiltrowałem przez
> ręcznik papierowy. Miało kolor lekko ciemniejszy od oleju słonecznikowego.
> A potem w lodówce zastygło na twardo. To co - wyrzucić i od nowa, czy tak to
> ma wyglądać?
Tak ma wygladac
Ewcia
--
Niesz !
|