Data: 2004-01-26 11:11:07
Temat: Re: jak sobie radzicie z maslem?
Od: Grzegorz Janoszka <G...@p...onet.pl-----USUN-TO>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 25 Jan 2004 18:46:55 +0100 I had a dream that Shivman
<s...@p...onet.pl> wrote:
>> ...., sprawdź może gdzieś, co to jest margaryna, a potem pisz takie
> Sprawdziłem i cytuję za Encyklopedią PWN:
> "Margaryna, tłuszcz spożywczy w postaci zestalonej emulsji o smaku,
> wyglądzie i użytkowaniu zbliżonym do masła; mieszanina częściowo zestalonych
> (uwodornionych) olejów roślinnych (np. rzepakowy, sojowy, arachidowy,
> słonecznikowy) z dodatkiem itd."
>
> W więc po dodaniu oleju słonecznikowego j/w mamy margarynę.
> A więc na przyszłość sam sprawdź zanim zaczniesz się bawić w profesora :P
Nieprawda. Przede wszystkim ten olej dodawany do masła, to raczej nie
jest utwardzany. Po drugie - margaryna to emulsja utwardzonego tłuszczu
roślinnego w wodzie, a masełko, to emulsja tłuszczu roślinnego w maśle.
Ja widzę różnicę i to dość sporą ;)
--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres
UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.
|