Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Vefour <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak spieprzyc prawdziwki ....
Date: Fri, 17 Sep 2004 14:08:03 +0200
Organization: corleone.pl
Lines: 38
Message-ID: <1k8rf6waigwbu$.bo284yp61907$.dlg@40tude.net>
References: <hoaoo8kmj2wi$.168z9zsy8z9jw.dlg@40tude.net>
<w...@n...onet.pl>
<1...@4...net>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.km.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1095423084 24878 213.134.172.101 (17 Sep 2004 12:11:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Sep 2004 12:11:24 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.13.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215424
Ukryj nagłówki
> In article <1...@4...net>,
> Vefour <v...@p...pl> wrote:
>
>>> In article <hoaoo8kmj2wi$.168z9zsy8z9jw.dlg@40tude.net>,
>>> Vefour <v...@p...pl> wrote:
>>>
>>>> 1. Bierzemy prawdziwki, czyscimy strannie, szybciutko oplukujemy i osuszany
>>>> 2. Kroimy na plasterki
>>>> 3. rozgrzewamy oliwe dosc mocno, wrzucamy na patelnie stalowa
>>>> 4. grzyby przywioeraja, wiec mieszamy
>>>> 5. grzyby sie zmniejszaja, ciagle mieszamy, cholera, coraz ich mniej
>>>> 6. grzyby zaczynaja byc jadalne - sztuka polegala na trzymaniu wysokiej
>>>> temperatury, aby nie wyszedl sos, jeno same prawdziwki"saute"
>>>> 7. ta jadalnosc taka nie do konca jest, troche to gorzkie, troche nijakie,
>>>> sol nie pomaga
>>>> 8. bierzemy przyklad z teorii kuchnii francuskiej i deglazujemy to co
>>>> przywarlo do patelni bialym winem - riesliengiem (wegierski, polecam
>>>> wegierskie wina, odkrycie roku)
>>>> 9. probujemy i plujemy, gorzkie jak sto diablow
>>>> 10. wyrzucamy
>>>>
>>>> to tyle, jak chodiz o moje do czynienia z kuchnia polska :)
>>>
>>> A co powyższa procedura ma wspólnego z polską kuchnią?
>>>
>>> Władysłąw
>>
>> grzyby :)
>
> Niestety, wbrew naszym złudzeniom znane nie tylko w kuchni polskiej,
>
> Władysław
w moim wykonaniu chyba żadnej :) serio to starałem się pójśc bardziej we
włoską stronę. dzisiaj powtórze eksperyment
--
Vefour.pl
|