Data: 2006-04-04 18:04:15
Temat: Re: jak to sie robi???
Od: Teapot <m...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 4 Apr 2006 19:17:31 +0200, "komorowa"
<k...@i...net.pl> wrote:
>czy ktos moze wie jak sie robi "po domowemu" ziemniaki w kiszce??? mozna ja
>kupic w sklepach miesnych ale ja chcialabym sprobowac zrobic cos takiego w
>domu, moze niekoniecznie we flaku, ale np. w brytfannie. wiem jedynie ze
>ziemniaki sa tam tarkowane:))ale nic poza tym.
Kiszka ziemniaczana:
2 kg ziemniaków, 4 dag maki, 6 dag cebuli, 10 dag skwarek z boczku lub
sloniny, sol, pieprz majeranek, 3 kawalki jelita dlug. ok. 40 cm
Ziemniaki zetrzec na tarce, osolic dodac przyprawy, make, cebule,
skwarki.
Dobrze wymieszac i nadziac jelita. Slonine pokroic na plasterki i
polozyc na blasze.
Kiszki wstawic do piekarnika i piec ok. 2 godz, az nabiora
zlocistobrazowego koloru.
Vedarai - czyli kiszka litewska:
! kg ziemniakow, 20 dag wedzonej sloniny lub boczku, 2 jajka, 2 duze
cebule, sol, pieprz
Zrodlo: "Kuchnia Podlaska w rozhoworach i recepturach opisana"
Smacznego,
Marek
|